27-02-2012

verzorg je haar eens met rozemarijn


Rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) wordt al heel lang gebruikt  in verschillende haarverzorgingsproducten.
Het maakt het haar niet alleen zacht en zijde-achtig, het reinigt ook de hoofdhuid én gaat roos tegen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het de haargroei. Ideaal voor deze tijd van het jaar, je haar heeft toch wat te lijden gehad van de vorst en de muts.


Olijfolie, appelazijn en gedroogde rozemarijn. Met deze drie ingrediënten kun je zelf je eigen verzorgingsproducten maken. Je kunt rozemarijn kopen in de natuurvoedingswinkel of bij een kruidenhuis, je kan ook bij de supermarkt bij de keukenkruiden kijken. 
Ik maakte een massageolie en een spoelmiddel.

Om de massageolie te maken, verwarm je 1 kop olijfolie met een 1/2 kop gedroogde rozemarijn.
Laat dit zachtjes een kwartiertje op het vuur staan maar zorg ervoor dat het niet kookt! 
Het hele huis gaat lekker ruiken!!!


Zeef dan de rozemarijnolie door een doek.


Deze olie masseer je nu in het vochtig gemaakte haar én op de hoofdhuid. Sla daarna een warme handdoek om je hoofd en relax een klein half uurtje, zodat de olie haar werk kan doen. Daarna het haar twee keer wassen. Deze massageolie kun je een paar maand bewaren. Je kan, als je dat hebt, ook de etherische olie van rozemarijn en/of lavendel extra toevoegen. Kom je in de verleiding om je partner hiermee een rugmassage te geven dan kan dat natuurlijk ook, onthoudt echter wel dat rozemarijn opwekkend is, m.a.w., gebruik het niet vlak voor het slapen gaan ;-).

Het haarspoelmiddel wordt gemaakt van appelazijn, een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt, ook in de haarverzorging. Het helpt o.a. de natuurlijke pH balans te herstellen.

Doe 3 eetlepels rozemarijn in een kop en overgiet het met kokend water. Goed roeren,


en laat dit 10 minuten of langer staan. Zeef ook deze oplossing en voeg dan net zoveel appelazijn toe.

Met deze oplossing kun je je gewassen haar naspoelen en even inmasseren. Je hoeft het niet uit te spoelen, de zure azijnlucht verdwijnt als het haar droog is! Je haar wordt er lekker zacht van. Deze spoeling kun je niet zo lang bewaren. Wil je een spoeling die wel lang houdbaar is, maak het dat met gelijke delen gekookt water en azijn en evt. enkele druppels etherische olie.


Plak wel een etiket op je flesjes, want zo aan de buitenkant ziet het er bijna gelijk uit.
Wil je het als kado weggeven, doe er dan ook een gebruiksaanwijzing bij.


Zo.........ik ga even op verjaardagsvisite.

28 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee om te geven! Ga ik zeker een keer proberen te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed idee, zou het ook met kamille kunnen in plaats van Rozemarijn? Dat heb ik namelijk op voorraad. Het is nu vakantie en ik denk dat het leuk is om met mijn dochter te maken in deze vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kamille kun je idd ook wel gebruiken, het heeft alleen iets andere eigenschappen, het werkt goed bij een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Bovendien geeft het blonde haren een "gouden gloed" en het maakt het haar iets bleker bij regelmatig gebruik. De basis, olijfolie en appelazijn zijn, zonder toevoegingen van kruiden, trouwens ook al een weldaad voor het haar.

      Verwijderen
  3. Wat lijkt dat heerlijk.
    Ik ga dit eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oh hier hou ik echt van, dit soort producten zelf maken! Dank je voor deze uitleg, morgen geurt het hele huis hier naar rozemarijn! Groetjes, Petra
    # over de wei uit de hangop...gebruik je dan een gewoon cakerecept? klinkt goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een heel ander recept. Heb het al even op je weblog geschreven.

      Verwijderen
  5. Ik heb een boekje, waarin ook een haarmiddel wordt beschreven, maar dat dit voor donker haar is. Nu ben ik blond, en tijdens de winter wordt het toch al wat donkerder. Heb jij die ervaring ook dat rozemarijn donkdr maakt?
    Dan ga ik toch liever voor de kamille variant. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of rozemarijn het haar donkerder maakt.....dat weet ik eigenlijk niet. Salie en walnootblad doen dit wél, maar dan moet je het zeer regelmatig gebruiken. Als je één keer je haar verzorgt met rozemarijn zal het niet donkerder worden, dan was de commercie daar vast wel ingesprongen (zoals bij kamille het geval is).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat klinkt goed. Ik heb altijd veel problemen met mijn haar, en ben altijd in voor hulpmiddelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En nu lees ik zojuist in de wetenschapseditie van nu punt nl dat de geurstoffen in de essentiële olie van rozemarijn de hersenen bereiken en je snelheid en nauwkeurigheid bij bepaalde mentale taken verbeteren. Nou dat willen we wel...
    Maar is het niet zo dat essentiële olie een hele andere ingewikkelde bereiding kent en dan van de verse plant uitgaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedoel je; als je masseert met rozemarijnmassageolie, gemaakt van gedroogde rozemarijn werkt dit dan nog wel opwekkend?
    De etherische olie is natuurlijk vele malen krachtiger dan gebruik van het gedroogde kruid, maar de geur is ook een belangrijke manier om van de werking van etherische olieën gebruik te maken, denk aan een brandertje. En als je ruikt hoe sterk de geur is als je deze massageolie maakt...........

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat word leuk.Deze ga ik binnenkort zeker eens proberen, ik heb rozemarijn dus.... Misschien werkt het wel beter dan een conditioner.
    Hanneke kijk eens naar de fotokes van England bij mij:)
    Groetjes,
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kom hier voor het eerst even kijken, op advies van een blogvriendin, en vind het helemaal geweldig!!! Wat een heerlijke blog, met zoveel maaksels op zowel culinair als ander gebied, geweldig, helemaal waar ik van hou! Nou, ik weet al wat ik vanavond ga doen, ik ga lekker al je logjes doorlezen... :)! Groetjes van Lupineke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. My hair is so dry from winter time, I will try this soon! Good idea for gift giving, Hanneke! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  13. wat een leuke blog heb jij zeg en dit ziet er ook super uit! misschien ga ik dit ook eens cadeau doen, maar eerst mezelf ermee verwennen denk ik! morgen ga ik eens even kijken in de stad voor wat appelazijn, dat heb ik nog niet in huis! heel veel succes met je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ook deze heb ik vandaag gemaakt (net zoals de badkoekjes) en ook uitgeprobeerd. GEWELDIG! Ik heb echt superzachte haren nu! En de ingrediënten zijn echt niet moeilijk te vinden! BEDANKT!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een interessant idee! Ik heb zelf een vette huid en mijn haar is dus ook erg snel vet. Ik was het elke dag met zachte shampoo. Ik ga de spoeling met azijn-rozemarijn proberen. Is dit geschikt voor elke dag of elke week?
    Nog wel 1 vraag: wat is het verschil tussen de eerste en tweede, houdbare variant met appelazijn? Is de eerste met appelazijn en de 2e met azijn of zit het verschil in aldan niet gekookt water?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste variant is met een soort rozemarijnthee en, ondanks dat het in de azijn zit, kan dit, net als gewone thee, gaan schimmelen. Zelf had ik een aantal pakketjes gemaakt, één staat er nog en ik ben verbaasd dat het er nu, na een jaar, nog heel helder uit ziet. Het zal dus wel een beetje meevallen. De tweede variant is alleen gekookt water met azijn, dus verdunde azijn, daar zal niets mee gebeuren.

      Verwijderen
    2. Oh op die manier! Dus in de 2e variant zit geen rozemarijn! dankjewel.
      Is dit geschikt om elke dag te gebruiken?

      Verwijderen
    3. In principe wel, maar ieder mens reageert weer anders dus proberen en kijken hoe het je bevalt. Als het niet prettig is, niet stug doorgaan maar iets anders proberen of om en om.

      Verwijderen
    4. is natuurazijn ook goed? Of heeft dat een andere werking dan appelazijn? sorry hoor voor al mijn vragen...

      Verwijderen
    5. Dat is een moeilijke vraag, in de recepten wordt gesproken van appelazijn, maar het is voornamelijk de zuurgraad die het h'm doet. In dat geval zou natuurazijn ook kunnen. Proberen kan natuurlijk altijd, en vragen mag ook altijd ;-)

      Verwijderen
  16. Kan er ook verse rozemarijn gebruikt worden ? .

    BeantwoordenVerwijderen
  17. (Erika)hjvanamerongen@gmail.com23 januari 2019 om 09:44

    begrijp ik nou goed dat je na het masseren met het eerste recept je haren wast met WATER? en dus niet met shampoo?
    Liefdevolle groet, Erika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het water gebruiken als spoelmiddel nadat je je haar hebt gewassen met shampoo.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips