11-04-2012

brandnetel soep


Dat je van brandnetels soep kunt maken dát weet haast iedereen wel. Toch is het aantal mensen dat regelmatig de tuin in duikt om brandnetels te plukken voor de soep niet zo groot. Is dat omdat men niet weet hoe je het precies moet doen? Of is het omdat brandnetels (en misschien kruiden in het algemeen) toch nog een beetje een "geitenwollensokken" imago hebben? 
Dat laatste, tja daar kan ik in m'n eentje niet zo heel veel aan veranderen, maar als het komt omdat je niet goed weet hoe je dat dan precies moet doen dan heb je vanaf nu geen excuus meer ;-).

Pluk het bovenste topje van de brandnetel, gebruik zoveel als je wil, maar neem niet te weinig.
Voor een liter soep heb je toch minstens 20 toppen nodig.
Sla ze even door schoon water heen en controleer ook op eventuele vlindereitjes.


Snij dan het onderste harde steeltje van de toppen en snij de blaadjes in stukjes.


Fruit ondertussen een gesnipperd uitje in wat boter of, nog beter, wat kokosolie.
Als de  uitjes zacht zijn voeg je een liter water toe, een teentje knoflook, een in blokjes gesneden aardappel en wat bouillonpoeder of bouillonblokjes.
Als het kookt voeg je de gesneden brandnetels toe en dan laat je het 10-15 minuten zachtjes koken.


Je kunt de soep nu zo opeten of je doet hem, voor een mooie, groene soep, even in de blender / staafmixer.
Om hem nóg lekkerder te maken kun je er ook nog een half pakje boursin doorroeren.


Er zijn nog heel veel andere recepten van brandnetelsoep te vinden.
Probeer ze maar eens want behalve voor de aandoeningen die al vermeld staan bij de brandnetelpasta, vermindert brandnetel ook allergische verschijnselen, waar je, als je last hebt van hooikoorts of een huisstofmijtallergie, dus veel baat bij kunt hebben.
Bovendien kan het regelmatig eten of drinken van brandnetels ondersteunend werken bij artritis en artrose, omdat ze ook ontstekingswerende eigenschappen bezit.

Toch ook even een kleine waarschuwing:
Ga nou niet, omdat het zo gezond is, de hele dag allerlei brandnetelrecepten gebruiken zoals de Tibetaanse  Milarepa deed, hij at jarenlang enkel maar brandnetels, zodat zijn huid helemaal groen verkleurde.
Geniet ervan, maar gebruik het met verstand.

40 opmerkingen:

  1. Inspirerende blog! Ga deze soep misschien wel eens proberen! (:

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu ik weet hoe ik het moet doen,
    ga ik in de tuin brandnetels plukken!
    Vanavond eten we groene soep!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oooh lekker meid, ik krijg meteen honger. Doe de brandnetel ook wel eens in zelfgemaakte ravioli met ricotta en knoflook enz. ook lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk zo'n soepje, maar als ik vertel dat er brandnetels in zitten, nou dan weet ik het niet.
    Je blogje over wolspinnen vind ik erg interessant.
    Het is iets wat ik graag nog eens zou willen leren.
    Groetjes Albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vraag me af hoe het smaakt, ziet er geweldig lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik weer 'ns een bos brandnetels zie staan, zal ik m'n tuinhandschoenen aandoen en de topjes eigenhandig plukken voor deze overheerlijke soep!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ipv aardappel kan je ook courgette door de soep doen. En brandnetel stampot is ook ontzettend lekker, met uitgebakken spek! (is het dan minder geitewollensokkenachtig? )

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Al jaren traditie bij ons thuis: manlief en ik gaan heerlijk een middagje fietsen en brandnetels plukken langs het Veerse Meer (geen uitlaatgassen daar!). 's Avonds eten we dan brandnetelsoep, jammie!! Met wat uitgebakken spekjes erin, en geraspte pecorino erover! Idee voor kinderen die geen brandnetelsoep durven eten: geef het een leuke originele andere naam! Wij aten zo bijv. jaaarenlang Brabantse soep...!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb de soep gemaakt vanmiddag, voor het eerst....en toen manlief in de gaten kreeg wat ik aan het doen was, zei hij: "nee he...ik heb ook nog snijmoes in de tuin...!" Ik heb de soep gemaakt met knolselderij i.p.v aardappel(had ik niet in huis). Maar wij hebben geen soep gegeten, want ik heb van de helft een saus voor de bloemkool en macaroni gemaakt, met toevoeging van een scheut room en kruidenkaas. Manlief (en ook ik) vond het HEERLIJK ! Morgen eten we de andere helft met de overgebleven macaroni en bloemkool, als lunch. Dan wel als soep. Bedankt dat je me over de streep hebt getrokken.
    groetjes, Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. heerlijk lijkt mij het, kaas met brandnetel vind ik ook heerlijk dus ik ga deze soep maken! Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb hem vanmiddag gemaakt en er een half bakje champignons bijgedaan, zeer lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind dit een heel leuke blog met tal van interessante dingen, de brandnetelsoep en de zevenblad taart ga ik zeker maken. Ook de haarmassage olie van rozemarijn lijkt me wel wat.
    De rest van de blog moet ik nog verder lezen, maar het is wel inspirerend.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De soep was heerlijk en viel bij iedereen goed in de smaak gisteren!
    Liefs,
    Nanaya

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk goed gelukt! Met yoghurt erin is ie ook lekker, wat frisser :) Groetjes, Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  15. goeie soep, en ben gelijk van die brandnetels af.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geweldig fijne blog. Per toeval ontdekt, en nu kijk ik er elke week even op. Al verschillende recepten van jou gemaakt, maar deze brandnetelsoep slaat alles; misschien door de eenvoud en de kokosolie. Heerlijk. Ook vriendinnen en familieleden zijn aan het expirimenteren geslagen door jouw enthousiaste schrijfsels en leuke foto's.
    Hartelijk dank hiervoor.
    Vriendelijk groet, Marjo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk......en dat is natuurlijk ook een beetje mijn bedoeling hè?

      Verwijderen
  17. Ik had de hele plant genomen en bleef op de brandnetel kauwen.Langer doorkoken hielp niet. De smaak was overigens heerlijk.
    Dus nu weet ik dat je alleen de topjes moet nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, altijd lleen de topjes van een niet bloeiende stengel. De rest van de brandnetel kun je gebruiken om touw mee te maken en dat is dus inderdaad niet weg te kauwen ;-).

      Verwijderen
  18. Gister een fietstocht gemaakt en zag op al die binnenweggetjes VEEL brandnetels staan! Mijn man had toevallig nog handschoenen in zijn fietstas liggen..ik blij :) Ik moest wel goed zoeken omdat velen al kleine bloemknopjes hadden. Bij thuiskomst de soep gemaakt, zonder aardappel wel met room( ben met een KH arm dieet bezig) net allebei eerst maar eens een beker..wel een beetje 'griezelig' vond ik. Wij vinden hem heer-lijk! Smaakt een beetje naar spinazie. Ik vroeg mij af of je ook de grotere bladeren, aan de stengel, kunt gebruiken hiervoor, of gaat het alleen om de toppen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die grotere bladeren, onderaan de stengel zijn natuurlijk niet giftig. Je kunt ze gerust gebruiken alleen zijn ze veel taaier en lang zo lekker niet. Vandaar dat eigenlijk altijd alleen de malse toppen worden gebruikt. Kan me voorstellen dan de eerste keer zoiets eten best "griezelig" is, dapper dat jullie het toch hebben gedaan.

      Verwijderen
  19. Bedankt.
    We hebben op dit moment allebei nog een volle beker soep voor ons staan...Van de week toch nog maar eens de fiets op ;) Ik las al dat je schreef dat je niet te veel brandnetels moest eten, nou, dan gaat ie gewoon de vriezer in!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee.....en ook de brandnetelbroodjes proberen en de brandnetels in't zuur?

      Verwijderen
  20. Hallo Hanneke,

    Vanavond voor 't eerst van mijn leven brandnetelsoep gegeten (deze), en het was ontzettend lekker!!
    Ik had vandaag (ook voor het eerst) kokosolie gekocht, en alleen al de geur van de kokosolie met het gesnipperde uitje...wauw!!
    Zelf vind ik de aardappel erin niet zo'n succes i.v.m. het meelderige/korrelige gevoel op de tong. Ik hou daar niet zo van (ben ook niet dol op de bruine bonen om dezelfde reden) dus volgende keer zonder aardappel.
    En ik kan niet zeggen dat ik nu weet hoe brandnetel smaakt: de hoofdtoon ligt bij knoflook en ui en ik kon niet duidelijk iets proeven dat de brandnetel zou kunnen zijn.
    Dus (oh, wat erg...haha) ga ik nog andere recepten proberen.

    En aangezien ik er vandaag achter kwam dat madeliefjes eetbaar zijn, had ik als finishing touch in ieder kommetje op de groene soep wat bloemetjes laten drijven... Mijn kinderen en partner wisten niet wat ze zagen haha.
    En de grap is dat wij een kleine grasgroene auto hebben met daarop geverfd kleine madeliefjes....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dapper berzig hoor :-)......ga zo door zou ik zeggen want er valt nog heel veel leuks te ontdekken. Probeer, om de smaak van brandnetel te leren kennen eens een opke brandnetelthee. Even wennen misschien maar absoluut niet onaardig.
      Die auto van jullie.....super.

      Verwijderen
  21. Hmmm wat was hij heerlijk! Ik had de topjes uit de tuin om in te leggen, zegt mijn zoon: je kunt er toch ook soep van maken? Hij is nog geen 7! Drie van de vier hebben gesmuld. Dochter helaas niet, maar ik verdenk die twee ervan weermannetje/vrouwtje te spelen... Vindt zij iets heeelrijk, blieft hij het niet en v.v. Wij laten ze maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Enig idee waar ik brandneteltoppen kan vinden waar géén honden tegenaan hebben geplast?? Brandnetels zat hier, maar om die reden durf ik ze niet te eten hier...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het beste de "stille weggetjes" buiten de bebouwde kom opzoeken. Even op de fiets als je dat lukt en fietstassen en handschoenen mee.......?

      Verwijderen
    2. Wij aten jaren geleden al brandnetelsoep. Elk jaar, in de lente, gingen we een dagje naar zee, netels plukken. Mijn moeder gelooft dat ze daar meer jodium bevatten. De rest stak ze in de diepvriezer, in doosjes, om bij groentesoep te doen. Erg lekker!

      Verwijderen
  23. Thaise brandnetelsoep ( heerlijk ook voor veganer)
    1 Ui gesnipperd, 2 t knoflook gesnipperd, 1thl komijnpoeder,1 thl korianderpoeder, 1 thl kurkuma 1 th chilivlokken. Alles aanfruiten dan brandneteltoppen en bouillon erbij zachtjes 5 min koken laten. Door de blender en een goede scheut kokosmelk erdoor nog 5 min trekken laten zodat de smaken zich vermengen. Op smaak brengen met peper zout of bouillonpoeder. Net voor het opdienen doe je er dungeraspte courgette door.
    Heerlijk. Dit kan je natuurlijk ook met andere bladgroente doen. Eet smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mmmmm, al een paar jaar wilde ik eens brandnetelsoep maken in het voorjaar. Nu is het er eindelijk van gekomen. Wat ontzettend lekker!!! Deze houden we er in!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Net gemaakt voor 6 stoere brandweermannen met de Boursin en spek en ze hebben er van genoten! Alles is op. Dank u.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @ Anne Maij, als je een keer in de buurt bent mag je bij mij brandneteltoppen plukken. Ik heb genoeg in mijn tuin voor een heel weeshuis😊

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hoi, wat een leuke blog. Mijn reden was inderdaad dat ik niet weet hoe...
    Maar mag ik ze nu in jullie wel plukken? Zijn die met bloemen eraan giftig dan? Of kan ik in juli ook brandnetels plukken? Wordt heel enthousiast van deze lekkere recepten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brandnetels met bloemen zijn zeker niet giftig, maar de smaak zal heel erg tegenvallen want dan worden ze behoorlijk taai. Maar, als je hem flink terugsnoeit komt er weer fris nieuw blad welke je wél kunt gebruiken.

      Verwijderen
  28. Gisteravond deze soep gemaakt. HEERLIJK! Heel hartelijk dank voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips