19-04-2012

honden-traktatie


De meeste commerciële hondenkoekjes en hondensnacks bestaan vaak voor een deel uit tarwe, maar bevatten toch ook veel kleur-en smaakstoffen.
Als je voor jezelf op deze (ongezonde) toevoegingen gaat letten, is het een kwestie van tijd voor je ook gaat kijken wat je trouwe viervoeter zo al naar binnen hapt.

Het is ook heel leuk om je éigen hondensnacks te gaan maken, er staan veel recepten op internet, er is zelfs een heus kookboek voor hondenkoekjes :-).


Helaas bevatten veel recepten op internet kip, vis of gehakt. Smakelijk voor de hond, maar volgens mij kun je deze koekjes niet zo lang bewaren, en ik ben meer iemand van één keer in de maand een partijtje bakken.
Dan is dit recept ideaal, natuurlijk ook omdat ik genoeg pompoenmoes in de weckfles heb.

Je gebruikt voor deze vegetarische hondenkoekjes:

2 1/2 kop volkorenmeel
1 kop pompoenmoes (diepvries of weckfles, vers is er nu natuurlijk niet)
2 eieren
2 eetlepels pindakaas
1 theelepel kaneel (is ook voor de hond gezond)


Kneed alle ingrediënten tot een samenhangende, maar droge, bal (voeg eventueel meer meel toe), en rol het uit tot een dikke lap, veel dikker dan je normaal voor je eigen koekjes zou doen.
Steek er vormpjes uit (maar dat hoeft natuurlijk niet, in vierkantjes snijden gaat een stuk sneller).



Bak ze vervolgens 30-40 min bij 180 graden. Ze moeten een beetje hard worden.
Je kunt ze op de bakplaat haast tegen elkaar aanleggen, ze lopen niet uit en rijzen ook niet.

Onze hond is er gek op.


Fijn als er dan weer een pot voor haar klaar staat, ik krijg met deze hoeveelheid ongeveer 25 koekjes.
Wel droog bewaren!


Heb je geen pompoenmoes dan is dit recept ook lekker volgens onze hond.

2 kop volkorenmeel
1 kop havermout
1 ei
1 kop bouillon

Week de havermout in de bouillon tot al het vocht bijna is opgenomen.
Met de andere ingrediënten een deeg maken, koekjes vormen en ruim 20 min. bakken bij 180 graden.
Hier staan trouwens ook nog een heleboel recepten.


Hmmmm, dat was lekker!!

17 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit een keer over het kookboek gehoord. Nu zijn de meningen nogal verdeeld over wat een hond wel en niet mag eten. Zo heb ik altijd begrepen dat pinda's niet goed zijn. Net als voor mezelf blijf ik voor de hond maar zo dicht mogelijk bij de oorsprong en voor de hond is dat vlees. Als tussendoortje krijgt hij meestal een pensstaafje of bullepeesje. Hij reageert erg slecht op menseneten en ik waag me er ook maar niet meer aan. Mooie herder hebben jullie, wat een kleuren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is een mooie hond maar bovenal erg lief. Het is ook geen rashond, ze is (gelukkig) een foutje tussen een herder en een Schotse collie. Mensen denken vaak dat ze een jonge herder is omdat ze kleiner en ranker is.
      Pindakaas voor de hond: de meningen lopen van goed tot slecht. Hier is het per koekje maar een klein beetje en ze krijgt er ook niet elke dag één. Granen, groenten en eieren zijn wel goed voor een hond. Vleesetende roofdieren gaan bij hun grasetende prooi ook altijd eerst voor de maag.

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor dit prachtige recept! In Amerika voert bijna iedereen pindakaas aan zijn hond. Ik denk dat het heel erg aan de hond zelf ligt, of hij tegen menseneten kan. Mijn honden krijgen iedere dag wel wat van mijn eten en doen het er goed op. Verder krijgen ze vlees. Ik maak ook wel eens traktaties van lever: Een lever eerst koken (kooknat bewaren en later te drinken geven). Dan in stukjes snijden en in de oven (op lage temperatuur) drogen. Deze leversnoepjes zijn lang houdbaar.
      Sommige honden kunnen trouwens niet tegen tarwe (gluten). Ik ben destijds op rauw vlees met botten overgegaan omdat hondenvoer veel granen bevatten, waar mijn boxer niet tegen kon.

      Verwijderen
  2. hej hanneke!
    wat een mooie hond heb jij zeg!
    wat betreft 'goed voor de hond', ik heb daarover heel veel gelezen toen onze vorige herder heel erg ziek was geworden en maar niet beter werd... hij stond toen nog op de klassieke hondenbrokken... het dieet dat dat ik toen begonnen ben (en nu nog altijd volg), is van BARF (bones and raw food)
    in die boeken staat een cartoontje waar een hond in een kookpotje aan het roeren is, om maar te zeggen dat honden in het wild ook geen klaargemaakt voedsel eten, hoewel het echte vuilbakkenschooiers zijn als ze de kans krijgen...
    ik geef onze honden sindsdien enkel rauw eten, dus rauw vlees (slachtafval van de kippenhandelaar) en rauwe groenten en fruit die heel fijn gemalen zijn, en geweekte granen
    als aanvulling nog appelazijn (tegen de teken en vlooien) en af en toe een ei (met schaal en al)
    als hondensnoepjes maakte ik vroeger wel eens gedroogd vlees in de oven, dat houdt ook lang, maar dat is nu weer lang geleden...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onlangs heeft een kennis, als kadootje, hondenkoekjes gebakken voor onze mannen. Ze vonden het heerijk. Krijgen zo af en toe een koekje en volgens mij zat er spek in. Zoals Tina hierboven schrijft, zou ik niet kiezen voor rauwe groenten, het spijsverteringssysteem van een hond is niet in staat om dit te verteren. Als ze in de natuur bv. een konijn zouden vangen is het groenvoer al verteerd door het dier wat het gegeten heeft. Maar jouw hond is een snoepje op zich :0)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie hond, ik vind de uitdrukking van herders en collies altijd zo echt, ze zijn gewoon het slimst.
    Ik ben blij dat ik deze blog ontdekt heb, wat een bruikbare dingen. Ik ga voor de koekjes met bouillon, in de hoop dat Snarf de border collie het lust, want hij is een echte kieskauwer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo te zien vindt ze het heel erg lekker. Bedankt voor het recept. Het is iets wat ik echt een keer wil proberen. Onze hond houdt ook heel erg van koekjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk een recept voor de hond, ik ga ze zeker bakken voor onze Max, Jack Russel. ik heb genoten van je blog en ga je zeker volgen.Groetjes van Els.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je zou er toch zo een nieuwe vriend bij halen? ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wat een lieve hond heb je, lieve uitstraling. leuk om dan zo koekjes te bakken. zou er ook zoiets voor katten zijn? alhoewel onze katten de 'winkel'snoepjes niet lusten. Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben nog nooit een kattensnoepjesrecept tegengekomen, maar je weet maar nooit.
      Dan komen ze natuurlijk ook hier te staan!

      Verwijderen
  9. Wat een ontzettend leuke en originele ideeen beschrijf je allemaal op je blog. Ik doe hier zoveel inspiratie op! Ik hoop dat je nog lang zo doorgaat. Morgen ga ik de hondenkoekjes meteen proberen te maken. Bedankt voor al je tips! Groetjes Carola

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ze zien er nog prachtig uit ook! En op deze manier kun je gezellig bakken, zonder dat je het allemaal zelf op eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geniaal!!! Dat maak ik volgende week ook voor ons pantoufie, maar eerst kijken of ik aan pompoen geraak (hier zijn er nog). Ja, wij kijken ook altijd wat er in de voeding zit, zonder kleurstoffen en geurstoffen want dat willen we zelf ook niet in onze voeding. Wij gezond, beestje gezond!
    Bedankt voor dit recept!
    Hasta pronto chica!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super, ik heb beide varianten net gemaakt en de honden blijven me volgen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. hihi, ik ga ze maken voor mijn ratten denk ik

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips