09-05-2012

lekker lieve-vrouwe-bedstro


Even kennismaken,
want als je gaat zoeken naar deze plant onder de Latijnse naam kom je zowel Asperula odorata als Galium odoratum tegen. Beide namen worden wel gebruikt.
Het is een bosplantje, ze groeit dus liever niet in de volle zon. In "het wild" kun je haar in haast heel Europa wel vinden maar ook gekweekt in de tuin doet ze het goed.

Er zijn nogal wat verhalen over het ontstaan van de Nederlandse naam, meestal met Maria in de hoofdrol. 
Het bloeit ook in mei, en de meimaand is in de Katholieke kerk ook wel de Mariamaand.


Het gebruik:
Het lieve-vrouwe-bedstro wordt al heel lang gebruikt om smaak te geven aan wijn en appelsap.
Het heeft een zeer aangename smaak maar je moet het eigenlijk wel even plannen.
De volle smaak van de bladeren  komt namelijk pas vrij als je een takje een paar uur droogt. (Probeer maar eens!) Pluk het takje als de bloemen net of nog net niet open zijn.
Als het lekker ruikt kun je een takje in de wijn of appelsap doen. Voor 1 liter zijn 2 takjes genoeg.
Het geeft er een hele lekkere smaak aan.
Kinderen lusten het ook graag, en dat is handig want een glaasje appelsap met lieve-vrouwe-bedsto voor het naar bed gaan, doet ze beter slapen, het heeft slaapopwekkende eigenschappen.

Ik krijg ook elke maand de nieuwsbrief van Daniëlle Houbrechts, en deze keer stuurde ze een recept van lieve-vrouwe-bedstro jam mee. Dat moest ik gelijk ook even proberen natuurlijk.
Het idee om van wijn jam te maken lijkt misschien wat raar, maar door het koken verdwijnt de alcohol en alleen de smaak blijft over. Je kunt dus gerust bij het ontbijt een boterham met deze gelei eten en dan met je auto naar het werk gaan zonder bang te zijn voor een eventuele alcoholcontrole. (Tenzij je tot laat in de nacht.......)

Haar recept:
Neem 1 liter witte droge wijn en laat er een nachtje lang enkele takjes lievevrouwebedstro in zwemmen.
Zeef ze er 's morgens uit en doe er het sap van een citroen bij en maak hiervan jam met geleisuiker. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking.
In potjes met schroefdeksel en omgekeerd af laten koelen.

Ik had alleen halfzoete wijn, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ik heb eerst eens een halve liter gemaakt. Met een nieuw recept probeer ik altijd een beetje te maken, in het verleden is het te vaak gebeurd dat ik, in mijn enthousiasme, potten vol heb gemaakt van iets wat eigenlijk helemaal niet lekker was, en dus ook niet opkwam.


Ik heb 3 takjes in de halve liter gedaan, en dat is genoeg, volgens mij verdwijnt er wat smaak bij het opkoken.
Het is een lekkere gelei geworden, het is een onbekende smaak, maar wel aangenaam.. Lekker op een toastje maar ik lust hem ook wel bij een kaasplankje.
Dit recept komt zeker op de to-do lijst van mei!


Toch ook een waarschuwing:
Ga niet, omdat het zo lekker is, heel veel van dit kruid gebruiken, overmatig gebruik kan aanleiding geven tot hoofdpijn en duizeligheid. 

21 opmerkingen:

  1. Je recepten vind ik altijd zo verfrissend en sowieso je blog is altijd een feestje om te lezen. Fijne dag en ik hoop dat het waar jij woont droog is, hier in de Betuwe komt het met bakken naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas, hier is het ook nat. Maar het lijkt erop dat de dikste buien net ten oosten van ons weg zullen trekken.
      Jij ook een fijne dag en bedankt voor je aardige reactie!

      Verwijderen
  2. O ja, het kruid ruikt echt heerlijk! Het gaat altijd tussen de winterkleding naar zolder en ik strooi ook wat blaadjes in het caviahok dat in de keuken staat (ik vind cavia's in de keuken zooo gezellig). Wel goed dat je een waarschuwing geeft voor veelgebruik. Wist ik niet, maar ik neem maar zo nu en dan een kopje thee ervan. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga naar dit kruidje op zoek en zal zeker er iets van gebruiken voor de kinderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, lieve-vrouwe-bedstro, daar heb ik veel van in de tuin en vroeger gebruikte ik ook wel eens takjes in de wijn. De laatste jaren is het een beetje in de slof geraakt, maar ik ga toch wat van die gelei maken. Precies 2 potten van 1/2 l. wijn is net leuk om te proberen.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb een keer wat kleine plantjes meegenomen uit een bos ergens in Duitsland. Sindsdien staat het in de tuin en groeit het flink uit. Helmaal niet erg, ook zonder bloemen vind ik het mooi. En elk jaar pluk ik wat bosjes en hang die in huis. Het geurt zo heerlijk naar vanille. Die gelei lijkt me wel wat. Ook leuk als cadeautje in kleine potjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het lieve-vrouwe-bedstro (wat een poëtische naam) is hier net mooi in de bloei aan het komen. Ik heb er eigenlijk nog nooit iets mee gedaan maar ik ga beginnen met de geurproef met wat gedroogde takjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, hier ook in de tuin! Vind het na jaren nog lekker ruiken. Naast mijn bed ligt een gedroogd takje en ik stop ook altijd gedroogde takjes in een katoenen zakje voor in de linnenkast. Het zit ook in de 'Piramide' gal en leverkruidenthee.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb de gelei/jam gemaakt!
    Heerlijk!!!!!
    Dat word smullen!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goede morgen ieders die hier vertoeven.Ikheb een vraag....is dit hetzelfde kruid als het kleefkruid?Vriendelijke groeten.Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee Maria, het is wel familie maar lieve vrouwe bedstro is veel kleiner en blijft ook niet aan je kleren kleven.

      Verwijderen
  10. hallo..heb je nog een tip hoe het te drogen voor gebruik in kruidenmengsel? Klopt het dat het 'in kartonnen doos leggen'een goede methode is??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lieve vrouwe bedstro pluk je vóórdat het bloemetje helemaal open is, als er net een klein streepje wit te zien is. In het donker drogen dus in in kartonnen doos leggen is een goede methode (mits je de doos dicht doet natuurlijk ;-)

      Verwijderen
  11. kan je ook het blad gebruiken als geurmaker of alleen de bloemen.en wanneer pluk je dat en kan je thee ook van het verse blad maken of moet het eerst gedroogd worden.?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het hele bovenste stukje gebruiken, bloemetjes met een steeltje en blaadjes. Je plukt het als de eerste bloemetjes net/nog net niet open zijn.De specifieke geur komt pas vrij tijdens het drogen. Je kan inderdaad de plant ook vers gebruiken.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de info heb nog maar pas dit kruid ontdekt vind het heerlijk ruiken en ga wat recepten uit proberen.Groeten Marti

      Verwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijk dit! Volgens mij kan dit ook goed als een honing worden gebruikt. Ik zit me af te vragen of het ook lekker zou kunnen zijn met een fruitsap (appel?) ipv de wijn. Kan ik maar op 1 manier achter komen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi lieverd, hoelang kun je de gelei bewaren? Liefs Cindy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips