28-11-2012

uw aardappel als medicijnHet grootste deel van zijn leven brengt de aardappel verstopt onder de grond door, tijd om hem eens in de spotlights te zetten want er zit in dat knolletje zoveel meer dan alleen zetmeel, eiwit, water en vit.C!
Wat dacht je van foliumzuur, nicotinamide, panthotheenzuur, solanine, slijm, alkalische zouten, looistoffen en een handvol mineralen (om er maar een paar te noemen).

Zo heeft solanine een krampstillende werking, het slijm en de slijmstoffen werken verzachtend en samentrekkend op de maagslijmvliezen en de alkalische zouten binden het urinezuur.
Door al deze helende eigenschappen kun je de pieper inzetten voor de volgende kwalen:

Uitwendig

Tegen jeuk:


Zowel bij jeuk door constitutioneel eczeem als jeuk ten gevolge van een insectenbeet helpt de verkoelende werking van rauwe aardappelen.
Je kunt een geschilde aardappel fijn raspen en op de plek leggen tot de massa is opgewarmd. Je kunt de behandeling daarna nog eens herhalen.


Bij pijn:
De aardappelzak heeft als huismiddeltje bij pijn een lange traditie. De langdurige warmte die de zak afgeeft helpt bij alle soorten spierpijn en kneuzingen. Ook mensen met reumatische pijnen vinden baadt bij het gebruik van "de zak".
Je kookt wat aardappelen in de schil gaar, prakt ze een beetje en stop ze in een theedoek die je vervolgens dichtbindt.
Leg nu de zak zo warm mogelijk op de pijnlijke plek en dek het, indien mogelijk, af met een deken of dikke handdoek, want het is de bedoeling dat de aardappels zo lang mogelijk warm blijven.

Bij een glimmende neus, (als je dat al stoort), kun je je neus dagelijks masseren met een rauwe aardappel of deppen met wat aardappelsap, en ook de kringen onder je ogen zullen beduidend minder worden als je aardappelrasp vermengt met wat druppels citroensap en een heel klein beetje zonnebloemolie en dit onder je ogen aanbrengt.


Rauwe, geraspte aardappels hebben ook een goede werking bij slecht genezende wonden, en ontstoken plekken. Vermeng hiervoor de brij met wat melk en leg het, eventueel in een gaasje, op de te behandelen plek.

Als je dezelfde brij vermengt met wat olijfolie i.p.v. melk, zal het de pijn bij een (lichte) verbranding kunnen verzachten.

Inwendig

Bij maagaandoeningen kun je rauw aardappelsap drinken.
Je neemt daarvoor één aardappel, nooit meer en ook geen king size formaat! Gebruik een sapcentrifuge of rasp de aardappel en pers de pulp zo goed mogelijk uit. Het sap wordt nu verdund met 2x zoveel water, met eventueel wat citroensap en/of wortelsap (want het is niet lekker).


Heb je last van een maagzweer dan drink je dit verdunde sap op de nuchtere maag, heb je last van zuurbranden dan verdeel je het verdunde sap in drie porties en drinkt dit vóór elke maaltijd ( en je let natuurlijk ook op je voeding en de stress)

Heb je last van reuma of jicht dan kun je ook baat hebben bij een dagelijks glaasje aardappelsap omdat het sap urinezuur neutraliseert.
Ook is het ontstekingsremmend.

Begin altijd voorzichtig met het drinken van aardappelsap en kijk hoe je er op reageert. Begin eerst eens met een half glaasje of een paar slokjes. En als je zwanger bent kun je beter andere manieren zoeken om je klachten te verlichten.
Drink het ook niet langer dan zes weken achtereen en maak elke dag vers sap!

En als je nu denkt dat dit alles is wat je met de aardappel kunt doen dan heb je het mis.
Lees hier verder: de handige pieper

10 opmerkingen:

 1. Die aardappel heeft mij heel erg geholpen toen ik zo'n last had van zuurbranden en boeren ....en vies ach wat is vies ;o) . Ik ben een aardappelFAN ;o)
  leuk er een berichtje over te lezen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat het niet aan te raden is bij zwangerschap. Toen had ik enorm last van zuurbranden en maagpijn! Maar wij hebben hier een paar weken terug 175 kilo aardappels in de kelder geladen dus we kunnen deze middeltjes allemaal wel uittesten dacht ik zo!
  Ik ben benieuwd naar de andere ideetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat wist ik dus allemaal niet! bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk al die oude recepten. Mijn moeder had ooit in haar jeugd een infectie van de dunne darm en moest ook elke dag aardappel sap drinken. Het is inderdaad erg vies maar wel heel erg goed!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zulke "ouwe gouwe" middeltjes zijn altijd beter dan chemische tabletten.
  Aardappelsap drinken tegen zuurbranden, dat wist ik niet. Vroeger had ik daar veel last van, het enige dat me hielp was rauwe droge havermout, dat verzacht ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk blogje

  Ik zag hem er niet bij staan maar het helpt ook tegen jeugdpuistjes. Snij een stukje aardappel af en wrijf dan de gesneden kant over je puistjes.
  Bij mijn zoon helpt het perfect en het is zovbeel beter als al die smeerseltjes.
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welke soort aardappelen soorten zijn aangeraden?
  Nicolas, Charlotten, bintjes?
  Ze zijn namelijk allemaal toch anders samengesteld? Welke is het best aangeraden bij maagzuur? (De welke heeft de meest alkaische stoffen dus? En welke alkaische alternatieven zijn er nog in de natuur? )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welk aardappelras het beste is durf ik niet te zeggen. Je kunt aardappelsap ook kant en klaar in een fles kopen, misschien geeft het etiket een aanwijzing en anders een belletje naar de fabrikant?

   Verwijderen
 8. Die solanine moet je net vermijden. Daarom dat je geen aardappelen mag gebruiken die groen zijn of met groene plekken.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips