10-02-2014

kalmerende kamille


Kamille is binnen de kruidengeneeskunde geen onbekende, het kan bij vele verschillende kwalen behulpzaam zijn. "Vroeger" kon je echte kamille in de boeken vinden onder Matricaria chamomilla, tegenwoordig wordt meestal Matricaria recutita als wetenschappelijke naam gebruikt. (Matricaria is afgeleid van "mater" wat "moeder" betekend. Kamille wordt dan ook veel ingezet bij typische vrouwenklachten.) Ook de Roomse kamille (Chamaemelum nobile) kan worden gebruikt.

Deze mooie, op Margrietjes gelijkende, bloemen groeien overal in Europa en ook in Noord-Amerika en Australië kun je het tegenkomen. Je kunt ze vers gebruiken. Pluk ze met zo weinig mogenlijk steel als de bloemen net helemaal open zijn. Wil je ze drogen voor later gebruik doe dat dan in de schaduw. Droog ze als losse bloemetjes of hang de hele plant op de kop om er later de bloemetjes af te knippen.

Maar......je moet wel even opletten of je de juiste bloemen hebt, er zijn verschillende "look alikes". 

 

Volgen de boeken kun je dat eenvoudig controleren. Echte kamillebloemen zijn namelijk hol van binnen. Met andere woorden: dat middelste, groen gekleurde gedeelte op de tekening hieronder is lucht. (Mocht je geinteresseerd zijn in de signatuurleer, een holle bloem zou geschikt zijn voor holle organen zoals de maag en de baarmoeder.)


In theorie klinkt dat heel eenvoudig, in de praktijk kun je heel makkelijk gaan twijfelen. 
Kies er dan voor je bloemhoofdjes gedroogd te kopen of koop een zakje zaad en zaai je eigen kamille. Dit is heel makkelijk, de zaadjes kun je zo uitstrooien, ze hoeven niet bedekt te worden met aarde.


Waar kun je deze bloemen voor gaan gebruiken?

INWENDIG:
Door de krampopheffende-, ontstekingswerende- en verzachtende eigenschappen kun je kamillethee drinken bij:
-maag- en darmontsteking
-buikgriep
-misselijkheid en braken
-darmkrampen
-winderigheid
-IBR
-menstruatiekrampen

Door de kalmerende werking op het zenuwstelsel kun je het drinken bij:
-rusteloosheid en slapeloosheid (ook voor kinderen met ADHD)
-stress
-prikkelbaarheid
-angst
-spanningshoofdpijn

UITWENDIG:
Door de wondhelende- en huidherstellende eigenschappen kun je spoelen, gorgelen en / of deppen bij:
-tandvleesontsteking
-mondslijmvliesontsteking
-aften
-keelpijn
-eczeem
-tepelkloven

Hoe moet je ze gebruiken?

THEE:
Gebruik 1 volle koffielepel gedroogde bloemen per kop kokend water. De thee moet minstens 10 minuten trekken en niet vergeten om het af te dekken zodat de etherische olie niet vervliegt!



Sommige mensen vinden de smaak van deze thee niet zo lekker, probeer dan eens een klein stukje sinaasappelschil (zonder wit en van een biologisch exemplaar) mee te laten trekken. Ook een lindebloesemblaadje erbij maakt de smaak anders.



Wil je kamille gebruiken om te gorgelen dan kun je een sterkere thee zetten en de bloemen in de thee af laten koelen.

Maar wat ook lekker is?
Doe in een pannetje:
-paar theelepels kamillebloemen
-1 kruidnagel
-3 kardemompeulen
-1 kaneelstokje
Giet hier een liter water op en breng het aan de kook (deksel erop!) Laat het nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Ander gebruik:
-Is er nog wat kamillethee in de pot achter gebleven? Gebruik dit dan als plantenvoedsel.
-Wegkwijnende planten in de tuin kunnen helemaal opknappen als je er kamille naast zaait / poot.
-Maak eens een massage-olie van kamille om een vermoeid gevoel weg te masseren.
Met verse bloemen: Doe de bloemhoofdjes in een schone glazen pot, giet er zoveel zonnebloemolie (of een andere olie) over dat ze net onderstaan en plaats de pot buiten in de volle zon of in de vensterbank. Na een paar weken kun je de bloemen eruit zeven.
Met gedroogde bloemen: Doe de bloemen in een pannetje en giet er de olie over. Laat de pan in een grotere pan met kokend water hangen en verwarm de olie, met de bloemen minstens 2 uur.
Deze olie kan ook gebruikt worden bij gordelroos en zonnebrand.
-Als haarspoeling voor blond haar: Zet een kop sterke thee en schenk dit bij je gewone shampoo, laat het na het inmasseren wel ongeveer 5 minuten intrekken en was je haar hier ook consequent elke keer mee.
Wil je sneller resultaat maak dan een sterk afkooksel door 2 flinke eetlepels op een halve liter water 20 minuten in een pan met deksel te koken. Zeef de bloemen, na afkoelen, eruit en masseer de vloeistof in je haar, laat het een poos zitten en was het er uit. Je kunt dit een paar keer achter elkaar herhalen.
-Probeer ook eens kamille-azijn.
-Bij vermoeide, ontstoken ogen kun je een doekje gedrenkt in kamillethee op je ogen leggen. Wat misschien handiger is, hang even twee kamille-theezakjes in kokend water en druk het hete water eruit met de bolle kant van een lepel. Laat het wat afkoelen en leg het warm op je ogen.



Dosering:
Net als bij alle andere medicinale thee moet je ook met kamille niet overdrijven.
Je kunt 2-3 kopjes per dag drinken maar doe dit hooguit 3-4 weken achter elkaar. Schakel dan over op een ander kruid. Bij langdurig gebruik is het mogelijk dat je er zelfs juist prikkelbaar en rusteloos van wordt. En als je té sterke thee zet kun je er duizelig van worden.

Natuurlijk hoef ik ook niet te vertellen dat bij twijfel of lang aanhoudende klachten het verstandig is om eens een huisarts te raadplegen!

7 opmerkingen:

  1. Kamille groeit hier ook volop.
    Ik droog het ook zelf!
    We geven het ook aan de paarden.

    Veel liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog veel te leren, bijvoorbeeld dat je ook zelf aan de slag kunt met kamille, dat wist ik dus echt helemaal niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vroeger geleerd dat bij 'echte' kamille het hartje van de bloem ingedeukt is, dus ook hol ipv bol. Is dat inderdaad een kenmerk?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Welke boeken gebruik je om een onderscheid te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn, om alles over de kamille nog eens uitgebreid hier te lezen.
    Een favoriete toepassing van mij is bij licht geïrriteerde ogen: een mespuntje gedroogde kamille in een kopje kokend water. Af laten koelen en het aftreksel zeven door een (schoon) fijn theezeefje waarin een wattenrondje. Het gezeefde mag geen deeltjes meer bevatten. Een watje indopen en uitknijpen boven je oog, zodat de druppels in je oog komen. Niet meer dan 3x per dag toepassen, steeds een nieuw, schoon watje nemen en na 12 uur niet meer gebruiken. Als het oog meer geïrriteerd raakt stoppen.
    Zo gebruikt is het een mild middel dat lichte oogirritatie kan verhelpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dank je wel...ik steek er altijd weer wat van op.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel. Ik drink vaak kamillethee maar wist het verhaal erachter niet!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips