10-03-2014

kurkuma noten



Hier vertelde ik over de gezondheidsvoordelen bij het regelmatig nuttigen van kurkuma en deze gekruide noten zijn zo lekker en zo snel klaar, dat het niet zo veel moeite zal kosten om ze regelmatig te maken. Lekker bij een Oosterse maaltijd maar bijna verslavend zo 's avonds bij de buis of een vuurtje.
Vandaag gemaakt met ongezouten cashewnoten, (ook gezond), maar andere noten en zaden (zonnebloempitten!) zijn ook lekker.

Zet eerst je kruidenmengseltje klaar, dat bestaat uit:
-1 theelepel kurkuma
-1 theelepel komijn
-1/2 theelepel kaneel
Deze drie poedertjes even goed door elkaar roeren.
Dit is voldoende voor 150-200 gram noten. Eventueel kan er een beetje zout bij, zelf doe ik dat niet.

In een koekepan met een niet te dunne bodem verhit je ondertussen 1 eetlepeltje olijfolie, en hierin rooster je, onder regelmatig roeren, de nootjes.



Hou ze in de gaten........eerst denk je dat er niets gebeurt en dan ineens gaan ze kleuren. 
Als ze allemaal een beetje verkleurd zijn, en heerlijk ruiken, laat je ze in een bakje glijden.



Het kruidenmengseltje gaat erbij en dat kun je er doorschudden. Eerst denk je dat de noten een beetje vettig blijven van de olijfolie maar de kruiden nemen het op. 
Pas wel op.....even laten afkoelen voordat je gaat proeven want ze zijn erg heet.

Nu we het toch over cashewnoten hebben.........
Vorig jaar kreeg ik van een reislustige vriendin dit  boontje uit Suriname met de vraag of ik wel wist wat het was.
Alhoewel de vorm me bekend voorkwam kon ik het niet raden. maar dit is dus een cashewnoot..... nog in de dop.

8 opmerkingen:

  1. Oh wat lekker zeg, dat ga ik eens proberen, dank je wel! Ik heb net een paar zakken ongebrande/ongezouten cashewnoten gekocht voor een ander recept (kokos-balletjes met santen en meel van gemalen cashewnoten). Kant-en-klare nootjes koop ik nooit meer, daar zitten altijd ongewenste toevoegingen bij.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ow dat klinkt heerlijk, straks gelijk noten kopen.
    X Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk. Toevallig pas een zak ongebrande cashewnoten gekocht. Ik weet nu gelijk wat ik ermee kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou heel erg van noten en deze variant met kurkuma is nog eens extra gezond. Bedankt,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Gulle Aarde voor deze informatie, sinds ik je blogje hierover gelezen heb gebruik ik zowat dagelijks Kurkuma tijdens het koken. Verse kurkuma + gember + knoflook in soepen en groenteprutjes. Vandaag voor het eerst gouden kokosmelk klaargemaakt, oh, super!!!!! Ik heb mezelf beloofd om iedere dag deze melk aan mijn gezinsleden voor te zetten :-)
    Alleen, na het schillen en fijnsnijden van de Kurkumawortel zien mijn vingers eruit alsof ik een nicotineverslaafde ben ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vanavond gemaakt. Lekker vond ze alleen wat zoet door het kaneel. Opgelost door een beetje zout en peper toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gisteren avond met hazelnootjes gemaakt, was ook zeer lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips