"Verrassend" en "erg lekker" of "nee....geef mijn portie maar aan Fikkie".
Dit zijn meestal de eerste reacties bij het proeven van deze zoet-zure pruimen.
Of beter gezegd: je vindt het lekker of niet te pruimen ;-).
Ikzelf hou wel van de smaak....een beetje zoet-zuur, iets pittig maar totaal geen pruim meer.
Makkelijk te maken en minstens een jaar houdbaar. Probeer het gewoon maar eens.
Eerst moet je de pruimen wassen in warm water.
Er zit namelijk een waslaagje op en dit kan voor een waas in het inmaakglas zorgen. Kwaad kan dat niet maar 't ziet er minder appetijtelijk uit.
Daarna de pruimen rondom op verschillende plekken inprikken met een satéprikker en in een schoon inmaakglas leggen.
Kook ondertussen zoveel appelazijn met diksap als nodig is om het glas tot de rand te vullen.
(Even wat water erin, uitgieten, opvangen en meten)
Per halve liter appelazijn gaat 1.5 dl appel-of perendiksap.
Laat het azijn-diksap mengsel 2 minuten zachtjes doorkoken.
Bij de pruimen in het inmaakglas leg je (per 500 gram pruimen):
-4 kruidnagels
-4 pimentkorrels (of een klein mespuntje pimentpoeder)
-1 laurierblaadje
Giet dan de kokende azijn erover en sluit het af.
Laat de pot op een koele donkere plaats rijpen.
Na een dikke week kun je er van eten, als "party snack" met een blokje kaas of "gewoon" bij de boterham met kaas.
Lekker!!!
BeantwoordenVerwijderenGebruik je daar zelf gemaakte appelazijn voor?
BeantwoordenVerwijderenAlleen als ik zeker weet dat mijn eigengemaakte appelazijn zuur genoeg is. Vanwege de bewaartijd wil ik daar liever geen risico's mee nemen.
VerwijderenNjamie !!!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt sappig, maar er zijn nu toch geen pruimen meer??? Of gebruik je daarvoor die buitenlandse dingen. ;-)
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Anita
Dit jaar inderdaad (helaas) die buitenlandse dingen. Een groot deel van de oogst is dit jaar verrot aan de boom.
Verwijderen