24-11-2014

de geneeskracht van kool


Witte kool, boeren- en savooiekool, bloemkool, groene kool, spitskool, Chinese kool en natuurlijk broccoli, ze bevatten allemaal voor de mens zeer heilzame stoffen.
Het is namelijk bewezen dat kool zowel anti-bacteriële als ook anti-virale eigenschappen bezit, het is dus een heel mooi natuurlijk antibioticum.
Het bevat óók veel vitamine C, zelfs meer dan in sinaasappels!
Bovendien zijn er nogal wat onderzoeken gedaan om te bewijzen dat kool kan helpen bij kanker, je kunt er hier iets meer over lezen. Van al deze koolsoorten heeft broccoli als voeding de meeste waardevolle stoffen, je moet het dan wel zo kort mogelijk koken, veel stoffen verdwijnen anders namelijk met het kookwater. Veel redenen om regelmatig broccoli te eten kun je hier lezen.

Kool is caloriearm, als je gewicht wilt verliezen zou je elke dag een schaaltje koolsalade kunnen eten. Het werkt kalmerend en ontspannend, het bevordert dus ook een gezonde slaap.
Als je kool als rauwkost eet, bedekt kool het spijsverteringskanaal met een beschermende slijmlaag.

Behalve genieten van een kool in de keuken, kun je het ook uitwendig gebruiken.
Dit wordt al duizenden jaren gedaan! De Romeinen namen kolen mee als ze ten strijde trokken, niet om op te eten maar om als wondpleisters te gebruiken bij hun (soms zeer ernstige) verwondingen.

Koolkompres:
Ideaal is het gebruik van de buitenste bladeren van de witte- of groene kool, want hier zitten de meeste waardevolle stoffen in. In de winkel liggen de kolen zonder deze buitenste bladeren, als je dus bent aangewezen op de groenteboer of supermarkt dan zul je genoegen moeten nemen met de, ook altijd nog goed bruikbare, rest van de kool.
Zorg in alle gevallen wel voor een biologisch exemplaar!

In de buitenste bladeren van onze kool zitten allemaal gaatjes.


Het is aangevreten door insecten en vogels. De plant maakt, als reactie hierop, bepaalde stoffen aan. Het zijn juist deze stoffen die een gezondheidsbevorderende werking hebben voor ons en dus ook één van de redenen waarom biologische groenten gezonder zijn.

Deze (buitenste) koolbladeren spoel je eerst af met lauw water en je laat ze goed uitdruppen. Dep ze eventueel droog met een tissue en leg ze, met de nerf naar boven, op een plankje.


Rol nu net zo lang met een deegroller over het blad tot het zacht en plat is en de sappen vrijkomen.
De te behandelen plek bedek je vervolgens met dit koolblad en met een zwachtel of sjaal wordt alles op zijn plaats gehouden.
Laat het minstens twee uur zitten, daarna de procedure eventueel herhalen maar.... met een vers koolblad! Kool "trekt" veel stoffen uit, daarom moet je het nooit twee keer gebruiken.
Je mag het gerust de hele nacht laten zitten maar gebruik een blad niet twee keer.

Als het blad erg hard is kun je ook de grote midden nerf eruit snijden, de gekneusde kool in repen snijden en hiermee, dakpansgewijs, de te behandelen plek bedekken.


Sommige bronnen geven aan dat het beter is om het koolblad eerst een tweetal uur te "weken" in olijfolie, om het wat soepeler te maken.
Andere bronnen menen dat het strijken van het blad goed werkt, of even stomen. Je kan het altijd proberen.

Zo'n koolkompres is o.a. geschikt voor:
-slecht genezende wonden (in overleg met een arts als de wond groot is)
-pijnlijke, warm aanvoelende gewrichten
-stuwing en/of pijnlijke tepels tijdens de borstvoeding (je kunt de gekneusde bladeren eenvoudig bij je B.H. indoen. Dit kun je net zo vaak doen als prettig voelt. Aandachtspuntje is dan wel een iets lagere melkproductie. Een heel enkele keer is iemand allergisch voor deze toepassing. Als het niet goed voelt moet je er natuurlijk niet mee doorgaan!)

http://www.wikihow.com/Relieve-Breast-Engorgement

-pijnlijke insectenbeten
-eczeem plekken
-blauwe plekken
-gezwollen lymfeklieren

Koolsap
Ben je in het bezit van een sapcentrifuge, dan kun je wat koolsap "winnen" (niet van rode kool).
Met dit sap kun je gorgelen bij een keelontsteking en het drinken bij maag- en darmontstekingen. Als je de smaak niet zo aangenaam vindt kun je er nog wat appel- of wortelsap door doen.

Als je last hebt van een kater omdat het zo gezellig was de avond te voor, kun je op een koolblad kauwen.....dit zou heel goed helpen. Ervaringsdeskundig op dit gebied ben ik echter niet!

Ook mensen die kampen met reumatische klachten of artritis, zouden eigenlijk heel regelmatig koolsoorten moeten eten, aangeraden wordt wel om elke morgen, voor het ontbijt, eerst een portie koolrauwkost te nuttigen.


Eigenlijk hoort er gewoon een kool te staan in je kruidentuintje......vind je niet?

21 opmerkingen:

 1. Interessant. Ik ben de laatste tijd veel aan het nadenken over voeding/groente/gezondheid, mede door een blog van Esther Nederhof waarin ze twee interessante lezingen (Engels) heeft geplaatst. Juist die stof die broccoli maakt als het door dieren wordt 'aangevallen', kan juist negatieve gevolgen voor ons hebben - volgens de onderzoekster. Het klinkt allemaal heel gedegen en aannemelijk. Daaronder staat een lezing van iemand die genezen is van MS o.a. door het eten van ontzettend veel groente. Heel lastig om te weten wat er nou precies waar is... Maar wel interessant! (je kunt het blog vinden op esthernederhof.wordpress.com).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de link, ga dat eens aandachtig lezen.
   Het blijft een lastig probleem, lijkt iets gezond dan komen er weer berichten dat dat niet zo is. Moeilijk om dan door de bomen het bos nog te zien.
   Op een lezing over gezonde voeding werd verteld dat elk voedingsmiddel met gezondheidsbevorderende eigenschappen óók een schaduwkant heeft.
   Ach....zoals Paracelsus al zei: "Alleen de hoeveelheid maakt het vergif".

   Verwijderen
  2. Ja, dat zei deze mevrouw ook in de lezing.
   Ik vind het heel interessant om te lezen over bijv. Eskimo's of stammen in Afrika, die uitsluitend vis en vlees aten, resp. vlees en zuivel van hun dieren, en helemaal gezond waren, geen kanker, geen tandbederf. Dierlijke producten (mits de dieren goed gevoerd zijn...) zijn schijnbaar toch gewoon heel gezond. Dat is ook de reden waarom ik sinds kort rauwe melk haal bij een boer die zijn koeien het grootste deel van het jaar buiten laat grazen. Het grootste deel gaat op aan zelfgemaakte yoghurt (niet verhit, alleen verwarmd tot 43 graden). En roomboter. Maar dat is dan weer een ander onderwerp...

   Verwijderen
  3. Gezonde, pure voeding is zeker belangrijk voor de gezondheid. Maar voeding is maar één van de pijlers van een goede gezondheid. Stress, je gedachten, je overgeërfde genen....

   Verwijderen
  4. Rauwe melk van bij de boer.,,,,,,, zeer goed als zijn koeien geen “tering”bacillen dragen !!!Daarom is kort gekookte melk veilig en even gezond .

   Verwijderen
 2. het is een heerlijke groente, maar deze toepassingen kende ik niet. interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om de toepassing van kool(bladeren) weer eens onder de aandacht te brengen. Eenvoudige natuurgeneeskunde.
  Ik ben wel nieuwsgierig naar de discussie over wel / niet gezond zijn van de afweerstofjes, die planten aanmaken als ze worden aangevallen.
  In de biologische landbouw probeert men toch gezonde planten te kweken, die juist minimaal worden aangevallen?
  Misschien kan je er later nog eens op terug komen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een biologisch werkend bedrijf vertelde mij eens dat elke gezonde plant graag bezocht wordt door insecten en andere dieren. In de biologische landbouw staan héél veel dezelfde gewassen bij elkaar, ook deze worden aangevreten. Maar omdat het er zoveel zijn, blijven er genoeg over om te verkopen. Exacte cijfers heb ik niet maar een X percentage uitval "hoort" erbij. Maar ook hier is weer discussie mogelijk.....

   Verwijderen
 4. Ja hoor! Het idee is misschien wat gek, maar óf het werkt! Koolbladeren (gekoeld) in je bh tegen de pijnlijke stuwing. Zeker een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de kleine dokter van Dr Vogel schrijft hij ook over omslagen met koolbladeren . Vaak kan je veel meer geneeskracht in de natuur vinden dan je denkt of weet. Het is lang niet allemaal ''kwakzalverij'' zoals beweerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke en leerzame post.....heb weer veel bij geleerd.
  Ga maar weer eens kool op het menu zetten binnenkort.

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lekker stomen voor bij de gado gado. Ik stoom al mjn groenten en aardappelen

   Verwijderen
 7. Ik heb er heel wat borstontstekingen mee bestreden. Ik merkte dat de melkproductie niet terugliep als de tepel vrij werd gehouden van (witte)koolbladeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, laten we allemaal massaal aan de kool gaan. Krijgt niemand meer kanker. Ik weet het: dit is wat kort door de bocht. Maar als je kanker hebt/krijgt, zeg je mijns inziens niet tegen de dokter: Nee dank u, doe mij maar geen chemo. Dat is zo ongezond. Ik eet wel kool (en heel veel andere gezonde dingen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft ook niet of (chemo) of (kool) te zijn, het kan heel goed samen.

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Omslagen leggen met boerekool .
  Kan men ter afwisseling ook omslagen leggen met gekookte aardappel of witte leem ?
  Ikzelf heb nog omslagen gelegd met olijfolie en kurkuma maaris moeilijk aftewassen erna .
  Kledij was geel van de kurkuma .
  Maar persoonlijk had ik wel goed resultaat .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe moet het kunnen maar ze werken net allemaal even anders en als er net een genezingsproces in gang is gezet zou je dat in theorie dus kunnen verstoren.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips