De kweepeer komt oorspronkelijk uit de regio rondom de Kaspische zee en is inheems in Iran, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. In Europa is de kweepeer vooral in zuidelijke landen te vinden.
(Dit en meer kun je allemaal lezen op de site van Okke.)
Gelukkig heeft een vriendin er ook eentje staan in haar tuin in het Noorden van Nederland!
Van haar krijg ik elk jaar een aantal van deze heerlijk geurende vruchten.
Er zijn ook een heleboel verschillende rassen, allemaal met hun eigen vorm en smaak. Zo zijn er kweeperen met een peervorm maar ook kweeperen met een appelvorm. Het is duidelijk.....ik heb de appelvorm.
Een aantal gebruik ik voor een likeur, die erg lekker is om te drinken bij speciale dagen als Kerst en Oud en Nieuw.
Het is een heel simpel recept:
-1 liter brandewijn
-500 gram kwee (of meer)
-1 steranijs
-1 kaneel stokje
-(bruine)suiker (iets tussen de 150 en 400 gram)
De kweeperen in schjfjes snijden en in een goed af te sluiten pot leggen samen met de steranijs en kaneel. Suiker erover en ook de alcohol. Regelmatig schudden tot de suiker is opgelost.
Na een aantal weken even proeven of je nog suiker toe zou willen voegen.
Op internet zijn nog veel meer recepten te vinden. Allemaal net even anders. Kijk eens hier of hier.
De pitten van deze vrucht moet je niet weggooien! Ze zijn een waardevolle aanvulling in je huisapotheek!
Van deze pitten kun je een gel maken enkel en alleen door de hele pitten te weken in een beetje warm water. Doordat ze veel slijmstoffen bevatten, verandert het water snel in een dikke slijmachtige substantie.
Op onderstaande foto zie je al een heel klein laagje om de pitjes verschijnen.
Het valt niet mee om iets wat je eigenlijk moet voelen, op de foto te krijgen, maar na een paar uur zakken de pitjes na het schudden niet meer naar de bodem van je potje.
Deze gel kun je gebruiken op een doge, schilferige huid, kloven of schrale lippen.
Ook wordt het gebruikt bij keelklachten, je kunt daar hier meer over lezen.
Deze gel is natuurlijk niet zolang houdbaar. Je kan dit ook maken door in plaats van water, alcohol te gebruiken. Het is dan veel langer (járen) houdbaar.
Wel even opletten of je huid dat kan verdragen mocht je het daarvoor willen gebruiken.
Ook gingen er een paar kweeperen in een cake die wij hier erg lekker vinden.
Je snijdt daarvoor het vruchtvlees in kleine stukjes welke je even kookt in een heel klein beetje water tot ze zacht zijn.
Dan maak je een cakebeslag naar eigen recept en roert er de kweestukjes door.
De bovenkant van de cake kun je versieren met schijfjes kwee die je ook eventjes voorkookt.
Dan je cake bakken op de gebruikelijke manier.
Erg lekker!!!
Nog twee kweeperen zijn er over, deze week daar maar eens een potje jam van koken.
"Mijn" ras kweeperen wordt niet zo mooi rood-bruin. Voor de smaak maakt dat geen verschil, alleen kan je eigen product er dus iets anders uit gaan zien.
Heb je nu héél véél kweeperen? Op internet kwam ik dit tegen.
En toen......toen kwam daar zomaar de 1000 ste volger. Een "jong" blog Crafts & Skills.
Klinkt in ieder geval veelbelovend!
Heerlijk, kweeperen!!! Ik ben ook vooral dol op de chutney! Er staan nog steeds potten in de kelder die naar mijn idee steeds lekkerder worden ;) Bedankt voor alle tips en toepassingen, vooral die van de gel, die kende ik nog niet. En de cake ga ik ook zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenGroeien kweeperen aan een boom of kunnen het ook de geurende vruchten zijn die hier bij ons aan kleine struikjes groeien die in het gemeentegroen staan?
BeantwoordenVerwijderenKweeperen groeien aan bomen, aan kleine struiken groeit de Japanse dwergkwee, ze zijn eetbaar maar zelf nog nooit gehad.
Verwijderen*Ü* Lief van je om ons in je bericht te noemen. Dank je wel voor je compliment!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor al je ideeen en tips weer!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te lezen, ik heb precies dezelfde soort kweepeer in mijn tuin!
BeantwoordenVerwijderenIntersant dat wist ik niet van die pitjes ..
BeantwoordenVerwijderenhier in griekenland hebben we ook kweeperen ..
zelf maak ik ze in de oven klaar ook lekker met suiker en
een beetje cognac en kaneel ...
Zal ik jou eens wat zeggen: nog nooit gehoord over deze peren! leuk om te lezen en zulke mooie foto's.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben vorige maand een fruittuin overgenomen op een volkstuincomplex. Er staat ook een kweepeer. Heb ik geen ervaring mee, dus we gaan het maar gewoon ervaren.
BeantwoordenVerwijderenOh, ik wil zo graag een boom / struik! Iemand een idee - wijde kring rond Utrecht?
BeantwoordenVerwijderenVoor het eerst kwee peren gemaakt van de buurvrouw gekregen haar moeder had er zoveel had ze nog nooit gezien maar marmelade van gemaakt chutney en likeur de marmelade is heerlijk nu wachten op de likeur
BeantwoordenVerwijderen