02-06-2011

vlierbloesemwijn deel 1

Ik drink graag wijn..........ik maak graag wijn. Een ideale combinatie, en één van mijn favorieten is de vlierbloesemwijn. De vlier kun je overal in Europa vinden.


Vooral op het platteland, daar werd vroeger naast een huis vaak een vlierstruik aangeplant wat bescherming bood tegen heksen, vuur en bliksem.

Wat heb je nodig voor 5 liter vlierbloesemwijn?


  • een halve liter vlierbloemen (15-20 schermen)
  • 1  1/2  kg suiker
  • 250 gr rozijnen
  • 3 citroenen
  • 1 theelepel looizuur of 1 kop sterke thee (geen rooibos)
  • 1  1/2 theelepel gistvoedingszout
  • 2 theelepels gist
  • gistingsfles
Bereidingswijze
Pluk op een zonnige dag de bloemschermen die helemaal open zijn. Ruik er eerst even aan, de meeste schermen hebben een aangename geur, soms zit er echter ééntje tussen die "anders" ruikt, laat die dan hangen. (Kijk na het plukken wel even in de spiegel, grote kans dat er geel stuifmeel op je neus zit) Knip de bloemen van de dikkere stelen. Kook 4 1/2 liter water en giet dit in een (grote) pan over de suiker, de vlierbloesems, de gehakte rozijnen en uitgeperste citroenen. Het lijkt veel suiker maar dit wordt door de wijngist voor een groot gedeelte omgezet in o.a. alcohol, alcohol is "slechts" een bijproduct van de stofwisseling van de gist. Als het geheel is afgekoeld, 21 graden of lager-meten! want als het nog te warm is legt je gist het loodje en zonder gist dus geen alcohol- voeg je de gist, gistvoedingszout en looizuur of thee toe.
Dek het geheel dan af met een doek en roer elke dag even. Het gaat borrelen en bruisen. Na zo'n 5 dagen kun je het zeven en in een gistingsvat gieten, maar daarover later.
Zie voor het vervolg vlierbloesemwijn deel 2.

Wijnmakersbenodigdheden kun je o.a. hier en hier verkrijgen.


8 opmerkingen:

  1. Leuke blog heb je Hanneke,ik ga je in elk geval volgen :)
    Leuk idee om volgend jaar eens te proberen met wat bloesems, jaren geleden maakte ik wel eens rabarberwijn en die smaakt ook heerlijk.

    Groetjes - Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hanneke,
    Bedankt voor je reactie op mijn weblog.
    Jouw weblog mag er ook zijn hoor! Je recept over vlierbloesem spreekt me aan. Afgelopen vakantie kreeg ik van onze gastvrouw vlierbloesemsiroop, erg lekker! Volgend jaar ga ik dat zelf proberen te maken!
    Groetjes Karlina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waw, lijkt zo simpel! Wij hebben hier elke zomer kilo's druiven hangen, ik weet me er geen blijf mee! Zou deze werkwijze ook opgaan voor druiven? Of heb je andere tips? Ik zou er erg blij mee zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Mad Moiselle: de druif is de perfecte vrucht om wijn mee te maken. De werkwijze is wel anders dan deze vlierbloesemwijn maar niet moeilijker. Gewoon de druiven persen (voeten / sapcentrifuge / stoomextractor). Het sap is dan je uitgangspunt. Het moeilijke zit hem in de zuurgraad. Veel druivensoorten zijn, ook al smaken ze redelijk zoet, een te hoge zuurgraad door te weinig zon of het verkeerde ras, en dit krijg je niet weg met suiker. Mijn eigen ervaring met druiven was dat het niet helder werd. En een troebele wijn ziet er niet lekker uit hè. Maar dat kan ook gekomen zijn doordat ik het sap heb gewonnen met de stoomextractor. Je zou het gewoon eens moeten proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel voor de uitleg. Ik denk dat ik het deze zomer gewoon eens ga proberen. Moet wel nog uitvlooien waar je al die materialen kunt kopen ... mss vind ik iets op je blog! Ik duik er nog eens in :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zie ineens je recept voor de wijn aan de zijkant staan, super! De fles staat al klaar en ik kijk de bloemetjes zowat uit de schermen ;)! Hak je de rozijnen met een mes of in een blender? Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn aller eerste rozijnen door de wijn heb ik geknipt, daarna gebruikte ik een mesje. Beide duurde veel te lang en was niet handig. Nu gaan ze door de gehaktmolen ;-)
    Blender gaat denk ik ook prima, samen met wat vocht.
    (Heb je gelezen dat ik een recept voor meidoornbloesemwijn hen gezet bij je reactie op meidoornbloesemsiroop? Dat kan nu misschien eerst net nog gemaakt.)
    Groetjes terug!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh leuk, dank je wel!! Ik ga meteen kijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips