05-07-2011

poffert


Een ouderwets Gronings recept. Gebakken in een pofferttrommel, een soort tulbandvorm. Maar je kan het natuurlijk ook maken in een ovenschaal of, zoals ik doe, in de braadpan :-)

 • 500 gr. bloem
 • 2 th.l. zout
 • zakje gist
 • 4  1/2 dl lauwe melk
 • 2 th.l. suiker
 • 300 gr rozijnen
 • 1 ei


Meng de eerste 5 ingrediënten met een mixer met deeghaken. 
Klop het ei luchtig en voeg het samen met de rozijnen aan het deeg toe.
Beboter een vorm.
Laat het deeg minstens 1 uur rijzen.


In een oven bij 175 graden 1 uur bakken.

Een heel eenvoudig recept waar geen kneedwerk aan te pas komt. Als het je lekker lijkt kun je eventueel nog stukjes appel toevoegen of noten.
Wel direct (warm) opeten, koud of een dag oud wordt het droog.
Beleggen met wat stroop of (bruine) suiker.

17 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o wat lekker.
  ik weet wat ik morgen ga maken, want ik heb zo'n trommel:))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Hanneke, wat een lekker recept. Iets om in het staartje van het schooljaar met mijn klas te bakken!
  Leuk dat je op mijn blog hebt gereageerd en ik op deze wijze jouw mooie blog heb gevonden. Ik heb me al aangemeld om je te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeh wat een inspirerende blogspot! Hier zal je me vaker vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit ziet er heerlijk uit!
  Je hebt een interessante blog, ik blijf hangen!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha een poffrt trommel heb ik ook.
  Maar volgens mij is mijn recept anders.
  Zal het eens weer opzoeken.
  Ik doe het de laatste jaren ook in de oven.
  Maar vanouds deden mijn moeder en oma het koken in een pan water, goed afgesloten.
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk , ik heb jaren geleden zo een trommel op de rommelmarkt gekocht en ga hem nu dus ook gebruiken, het lijkt me heerlijk.
  Bedankt hoor .Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt heerlijk poffert. Moet ik ook weer eens maken. Ik doe het alleen met 1 pak bakmeel, lauwe melk en een ei en natuurlijk krenten en rozijnen. Alles mengen en in een ingevette poffertpan op het vuur in een andere grote pan met water. Inderdaad goed afgesloten en dan smullen met boter, bruine suiker en stroop.
  groetjes Alice (ook uut Grunn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb van mijn schoonmoeder geleerd: 500 gr zelfrijzend bakmeel, 4 eieren en een mengsel van lauw water en melk, ongev 400 ml....daar maak je belsag mee. Dat moet in stukken van je lepel./mixer vallen. Dan kun je er voor kiezen om er krenten en rozijnen door te doen, of je belegt een wonderpan! met spek. Toen de kinderen nog thuis waren maakte ik er 2. 1 in de echte poffertpan en dan met au bain marie laten garen en 1 in de wonderpan. Die met krenten en rozijnen eet je met gesmolten boter en bruine suiker en die met spek met stroop. Lekker maar ozo verkeerd......

   Verwijderen
 9. mijn moeder deed het in een braadpan. Hoe lang duurt dat en met de deksel erop, ook omdraaien? Was heelijk met roomboter en bruine suiker 😊😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik draai hem niet om. In de oven is de baktijd 1 uur. Bedoel je in een braadpan op het vuur? Want dat zou ik niet weten.

   Verwijderen
  2. Omdraaien als deze droog is aan de bovenkant net als met pannenkoeken. Steeds een klontje aan de zijkant toevoegen en je krijgt een lekkere krokante korst.

   Verwijderen
 10. De originele authentieke poffertvorm is met deksel en wordt 90 min. au bon marie in een grote pan gaar. Daarna 15 min. laten afkoelen. Je kunt de poffertvorm i.p.v. met boter te besmeren en bestrooien met bakmeel ook beleggen met dunne plakjes spek.
  Eet smakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Braadpan in oliën en bestrooien met bloem. Op de bodem eventueel wat plakjes spek De braadpan 1,5 uur op kleine brander met vlamverdeler. Daarna omkeren en nog een 1/2 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaa! Zo maakte mijn oma dat ook: in de grote zwarte geemaileerde braadpan op een klein vlammetje van het gasfornuis. Die pan werd ingesmeerd met wat reuzel of met een stuk spekzwoerd. Deeg met krenten en rozijnen en succes. Dat is zeker 70 jaar geleden. Geen idee hoe lang het op het vuur ging. Wél het deksel erop. Eerst als de bovenkant gaar was werd de zaak omgekeerd en werd Die kant voorzien van een mooi bruin korstje. Warm eten en met stroop uit de gele kartonnen pot. Met zelfgemaakte warme chocolademelk. Zeg maar warme Fosco... ❤❤

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips