10-08-2011

inmaak uitjes


Vorig jaar deden de  inmaakuitjes het  slecht' en dit jaar doen ze het weer prima. (al zijn het er wat weinig). Ik hou wel van dat onvoorspelbare, want stel nou dat je bij het zaaien al weet dat elk zaadje een uitje wordt...............weg is de verrassing en het blije gevoel.


Je oogst de inmaakuitjes bij de gewenste grootte.
Haal er dan het buitenste rokje en het glibberige velletje van af.


Was ze en leg ze 36-48 uur in een pekeloplossing van 500 gram zout op 4,5 liter water. Het zout trekt het uiensap eruit. De uitjes moeten onder staan, leg er dus een bordje met iets zwaars op.


Spoel ze daarna af en leg ze in de schone glazen. Voeg de inmaakkruiden toe naar eigen smaak.


En dan ga ik nu een geheim verklappen, mij ooit toevertrouwd door mijn tante. Het is haar vlak na de tweede wereldoorlog verteld door een Joodse vrouw en eigenlijk mocht ze het niet verder vertellen. En nu doe ik het toch......... je krijgt nl. de lekkerste uitjes door er kokende azijn op te gieten, het potje open te laten staan tot het is afgekoeld en de volgende twee dagen dit te herhalen. Pas na de derde keer kokende azijn opgieten het potje direct sluiten.
Ze zijn inderdaad erg lekker, wel de azijn de tweede en derde keer per potje afgieten (als je meerdere potjes hebt) en weer opkoken. Als je het in één keer doet belanden alle kruiden in het zelfde potje (tja, al doende leert men), en omdat ik de azijn eigenlijk te zuur vind doe ik er ook nog wat suiker bij, je krijgt dat zoet-zure uitjes.

18 opmerkingen:

  1. wat zijn inmaak uitjes?en kan dit ook met bijv, lente uitjes of andere uitjes? hoelang is het houdbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmaakuitjes zijn zilveruitjes die je kunt zaaien.
      Of je dit ook kunt doen met gewone uien durf ik niet te zeggen maar één potje proberen kan altijd.
      Ik maak ze binnen een jaar op maar je kunt ze wel twee jaar bewaren, de smaak gaat dan wel langzaam achteruit.

      Verwijderen
  2. Kan ook met sjalotten of ook gewoon grote uien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een vraagje van een beginnende inmaakster/ weckster. Ik wil graag kleine uitjes in zoetzuur gaan maken. nu las ik uw recept. daarin staat vermeld dat de uitjes eerst 3 dagen gepekeld moeten worden, schoongespoeld en daarna in schone potten overgoten moeten worden met gekookte azijn, de 2e en derde dag herhaal je dit.Nu heb ik misschien een domme vraag maar gebruik je steeds nieuwegekookte azijn, die erbij word gegoten? of gebruik je de azijn opnieuw uit de potten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je gebruikt steeds dezelfde azijn uit de potten om weer op te koken.

      Verwijderen
  4. ik zou graag willen weten hoelang k je de uitjes het beste kan spoelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je het afspoelen na het pekelbadje? Dat is "gewoon" even het zout eraf spoelen onder de kraan. Daar mag je gerust een minuutje over doen, maar kan ook veel sneller.

      Verwijderen
  5. Kun je de uitjes ook in een grote kom laten voor het opgieten van de azijn? Dan doe je ze pas de derde keer in potten? En giet je de laatste keer pas in de schone potten?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ga dit recept eens proberen <;;;dank

    BeantwoordenVerwijderen
  7. welke kruiden heb je gebruikt??ik dacht aan laulier, mosterdzaad, en kruidnagel en peperbollen???

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Recept gebruikt en ze zijn super...na een week begin ik eraan kon niet wachten om te proeven...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag, uitjes ingemaakt, geweckt, en nu is het vocht lichtroze van kleur? Gebruikt : azijn, water, suiker, rood gedroogd pepertje en laurier

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De uitjes en de azijn worden in de loop van het jaar wel donkerder van kleur maar nooit lichtroze.
    Wecken is niet nodig, misschien dat de rode peper wat kleur heeft afgegeven?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Moeten de uitjes nog een tijdje drogen tot het inmaken ervan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee dat hoeft niet. Na het oogsten kun je direct beginnen met verwerken.

      Verwijderen
  12. Precies het recept dat ik zoek, dank je wel! Welke kruiden heb je gebruikt? Ik zie laurier, jeneverbes en pepertjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik hiervoor een kant en klaar zakje inmaakkruiden heb gebruikt. Je kan je eigen mengsel maken, idd met laurier, jeneverbes en pepertjes maar ook mosterdzaad, koriander, tijm, dille en wat je maar lekker vindt.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips