24-08-2011

verse pepermuntthee


Mijn pepermuntplanten zijn opgegeten door een kevertje. Niet één, maar honderden.


Het blijkt het muntgoudhaantje te zijn, het blauwe muntgoudhaantje om nog preciezer te zijn want er schijnt ook een groene variant te bestaan (en volgens mij vieren ze onderling ook wel eens feest want er waren ook exemplaren met twee kleuren). Nu ziet het er zo uit...........


Gelukkig is zo'n plantje zelfs bij de supermarkt te koop, dus een nieuwe is zo aangeschaft, met dank aan de Romeinen, die de munt mee brachten naar onze streken, zij konden er niet zonder.

Voor een kopje thee pluk je het bovenste topje van een niet bloeiend takje.


In een kopje doen en schenk er dan kokend water op. Voor nog meer smaak kun je het ook eerst in stukjes snijden. Afdekken met een schoteltje zodat de geneeskrachtige etherische olie niet vervliegt en ongeveer tien minuten laten trekken.


Zo gedronken, of gezoet met honing, heb je niet alleen een lekker kopje thee maar ook een hulpje bij maag- en darmklachten. Denk daarbij aan winderigheid en krampen, of een opgezet gevoel na de maaltijd. Ook bij (zwangerschaps)misselijkheid kan het helpen.
Drink het niet te laat op de dag, want pepermuntthee houdt een mens wakker. Bovendien remt het de melkproductie (soms niet handig) en door de baarmoederstimulerende werking moet je het ook tijdens de zwangerschap met mate gebruiken.
Bij zonnebrand kan er een kompres op van sterke koude pepermuntthee, dit verkoeld. Je kan ook een stoombad maken van munt, dit stimuleert de bloedsomloop, lost overtollige talgafscheiding op, reinigt de poriën en versterkt de droge huid.

In vroeger tijden werd het geadviseerd aan mensen die kinderloos bleven "bij gebrek aan normaal sexueel verlangen". De plant zelf is steriel en vormt dus geen zaad, als je daar nou eens de signatuurleer op los laat.......


Meer informatie over het zetten van kruidenthee staat hier.

8 opmerkingen:

 1. mijn plantje heeft het ook zwaar te verduren gehad, maar gelukkig breidt pepermunt zichzelf uit en ontstaat er al weer een nieuwe kluster met gezonde blaadjes. Ik ben gek op verse muntthee!

  groetjes
  Brigitta

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo van dichtbij is het een prachtig kevertje om te zien, mooi dat metallic-blauw! Maar wel jammer van je muntplanten. Gelukkig is het een woekeraar, dus die groeit wel weer. Muntthee vind ik heerlijk, gewoon een paar takjes in een flinke theepot. Maar gedroogd vind ik dat ie nog meer smaak afgeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is de munt ook getroffen door een snoeibeurt van een kevertje. Niet hetzelfde kevertje. Maar ongetwijfelt een kevertje met een hele frisse adem! Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier geen kevertjes maar slakken die blijkbaar ook dol zijn op munt.
  Dat van de slapeloosheid wist ik niet, ik drink altijd muntthee na het eten en slaap soms inderdaad niet al te best in....Goeie tip dus.
  Ik drink ook veel brandnetelthee. Maar na het eten is muntthee lekker om het vet af te breken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons keukenraam zien de planten er ook zo armetierig uit. Ik ga eens kijken of ik zo'n beessie kan vinden. De sinasappel-perpermunt heeft het overigens niet... Gelukkig heb ik in de groententuin ook nog wat staan. Heerlijk!
  Geweldig overigens allemaal die recepten van jou! Zoveel nieuwe ideeën; heel erg leuk om dat allemaal te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. afgekoeld na het douchen door je haar spoelen ipv shampoo en het ruikt niet alleen lekker fris, het gaat er ook van glanzen.
  (ben jaren een beetje allergisch voor shampoo geweest )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessante post, en bedankt voor de verwijzing naar mijn blog!
  Ik krijg het altijd erg koud van pepermuntthee, en omdat ik een enorme koukleum ben, vind ik dat alleen fijn boven de 30 graden ;-).

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips