14-09-2011

pruimenwijn


 • pruimen 2750 gram (er is niemand die zegt dat meer niet mag)
 • suiker 1500 gram
 • water 4,5 liter
 • gist
 • gistvoedingszout
 • pecto-enzymen

Van alle pruimen kan een goede wijn gemaakt worden. (Je kunt  alle soorten door elkaar heen gebruiken). Was de pruimen met heet water en maak elke pruim met de hand stuk. De pitten mogen blijven zitten.


Giet het kokende water erover en als het wat is afgekoeld voeg je pecto-enzymen toe volgens de verhouding die op de verpakking staat. Dit zorgt ervoor dat er veel meer smaak vrij kan komen omdat de celwanden worden vernietigd,  de wijn wordt ook makkelijke helder.
Na 48 uur kun je de pruimen eruit zeven. Kook het opgevangen sap en giet het over de suiker. Als de vloeistof afgekoeld is de gist en het gistvoedingszout erbij doen.

In plaats van 48 uur laat ik de pruimen maar 24 uur staan. Het is al een aantal keren gebeurd dat het toch wat ging schimmelen en dat is erg jammer van zowel de pruimen als je tijd.

Zie voor meer info over wijnmaken hier en hier.

7 opmerkingen:

 1. mmmmm! ik ga het voorlopig maar bij wecken houden maar wie weet ... ooit :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me zo geweldig, ik wil het volgend jaar ook nog eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb afgelopen jaar ook pruimen wijn gemaakt van rode pruimen,in nu helemaal helder en zeer goed op smaak,daarnaast heb ik appelwijn gemaakt en vlierport.Allemaal voor de eerste keer,en alle drie zijn zeer heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hè? Een nieuwe hobby is dus geboren ;-). Heb hier zelf nu, als experimentje, ananas- en perzikwijn staan te gisten. Ben erg benieuwd!

   Verwijderen
 4. Ik vind onzin om de pruimen met kokend water te overgieten. Er zijn van natuurlijke schimmels op de fruit die de wijn een caracter geven. Als het te koud is en er lucht bij de fruit kan, gaat het schimmelen. Het enige waar ik mee zit, is de pektingehaalte van pruimen, vraag me af of het helder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb zonet na 48 uur de pruimen met pecto geroken vooraf aan het koken. Vind het een beetje "muffig" ruiken. Enig idee of dit normaal is? Heb trouwens een mooi helder sap, geen schimmel ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of een bepaalde geur 'normaal' is of dat er ergens iets niet goed is gegaan. Elk ras ruikt ook weer anders. Als de most helder is lijkt me dat het wel goed zit, even proeven is misschin ook nog een optie. Zelf net 5 liter door de gootsteen gedaan omdat het spontaan was gaan gisten (warm weer) met een niet zo aangename gistsoort.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips