28-04-2012

basilicum weetjes en ideetjes



Vaak kopen mensen een basilicumplantje (Ocimum basilicum) bij de supermarkt om er hun mozzarella-tomatensalade mee op te fleuren of enkele blaadjes toe te voegen aan de pasta.
Daarna staat het plantje  nog een poosje mooi te zijn voor het keukenraam maar tegen de tijd dat er weer wat blaadjes nodig zijn is het helemaal verpietert en herhaald het 'drama' zich.
Dat is eigenlijk geen waardig einde voor een kruid waarvan de Indische variëteit, Ocimum sanctum, een heilige plant is en Tulsi of Tulasi heet.
Dit Tulsi bezit, volgens het hindoïstische medische stelsel (Ayurveda), veel beschermende en helende krachten,bidsnoeren worden grotendeels gemaakt van de verhoute stengels en het zaad van deze plant.
Ook nu wordt ze nog steeds om deze beschermende werking rond Hindoetempels gekweekt, dit ter ere van Vishnoe.

Heb jij nu ook moeite om je plantje helemaal op te gebruiken dan zijn hier een aantal ideetjes.
Ga je mee op avontuur?


Thee
Gebruik ongeveer 10 verse blaadjes, heel of in stukjes, voor 250 ml kokend water en laat het afgedekt 10 minuten trekken.
Als je visioenen hebt van een mooi groen gezondheidsdrankje kom je een beetje bedrogen uit. De thee is bijna kleurloos maar heeft wel een prettige smaak. Je kunt het desgewenst zoeten.
Drink 2 à 3 kopjes van deze thee in kleine slokjes tussen de maaltijden bij spijsverteringsproblemen zoals krampen, winderigheid en misselijkheid.

Kook ook eens een flink aantal blaadjes in een kopje water gedurende 10 minuten en gebruik dit water, na afkoeling, als een gorgelmiddel bij keelpijn en mondslijmvliesontstekingen. Basilicum is namelijk ontstekingswerend en antiseptisch.
Bovendien is het verfrissend voor de huid en slijmvliezen dus je zou zowel de thee als het afkooksel ook kunnen gebruiken als een lotion voor je gezicht.


Blaadjes kunnen ook een aardappelpuree een extra smaakje geven, je kunt ze aan het einde toevoegen.
Basilicum moet je eigenlijk niet meekoken en je kunt de blaadjes beter scheuren dan hakken of snijden.

Wijn
Probeer ook eens een basilicum wijn, wat erg lekker is bij een pasta maaltijd. Voeg een handvol blaadjes toe aan een rode- of witte wijn en laat dit eens een poosje (enkele dagen tot enkele weken) trekken. 
Experimenteer met verschillende wijnsoorten, hoeveelheden en tijd.

Je plantje wordt nu al wat kaler.


Olie
Doe ook een aantal blaadjes in een beetje zonnebloemolie en laat het een paar weken warm staan. De blaadjes moeten wel helemaal bedekt zijn anders gaan ze makkelijk schimmelen. Je hebt nu een culinaire basilicumolie.

Wat je daarmee kan doen?


Nou, erg lekkere hartige muffins mee maken, bijvoorbeeld.........basilicum muffins.

Je gebruikt voor 6 stuks:
*150 gram zelfrijzend bakmeel
*1/2 theelepel zout
*2 theelepels bakpoeder
*1 ei
*2 eetlepels basilicumolie
*125 ml. karnemelk
*2 tomaten, ontvelt en in stukjes, zonder het sap
*40 gram kaas naar keuze
*peper en paprika naar smaak
* heel veel basilicum


Vermeng alles door elkaar. Mocht je je afvragen wat die ronde witte stukjes rechtsboven in m'n schaaltje zijn, ik was weer eens te snel. De karnemelk, die ik altijd in de diepvries bewaar, was nog niet helemaal ontdooid :-)
Schep alles in muffinvormpjes en bak ze 20-30 minuten (even controleren) bij 180 graden.


Als je dit allemaal hebt gedaan dan ziet je plantje er ongeveer zo uit..............


en mag hij in de groene container of op de composthoop. 
(Alhoewel de groene steeltjes nog in de soep zouden kunnen)

Nog enkele basilumweetjes:
*In kruidenboeken wordt voor basilicum nog wel eens de naam Bazielkruid gebruikt.
*Er zijn heel veel verschillende soorten basilicum, allemaal met hun eigen smaak en werking.
*Plant het ook eens tussen je tomaten-en augurkenplanten, er vindt dan een betere bevruchting plaats en de tomaten worden tegen meeldauw en witte vliegjes beschermd.
*Je hoeft niet, nergens ter wereld, de grond af te speuren naar een basilicumplantje. Hij komt namelijk niet meer in het 'wild' voor. Vind je er wel ééntje, dan is het een ontsnapt exemplaar.
*In Grieks-Orthodoxe kerken zetten ze soms potten met basilicum op het altaar omdat er na de verrijzenis van Christus basilicum rond zijn graf zou hebben gegroeid; ook wordt hun wijwater bereidt met basilicum.

En kun je helemaal niets worden met deze plant?
Nou, misschien heb je dan wel mazzel....... de Oude Grieken waren er namelijk van overtuigd dat basilicum alleen goed kon groeien bij mensen wanneer er sprake was van armoede, haat en andere ellende.
(de plant groeide dan zo goed omdat ze zoveel bescherming moest bieden)

23 opmerkingen:

  1. Basilicum is heerlijk in pasta en pizzasaus vind ik. Kan niet tegen vorst maar je kunt het gesneden wel invriezen. Veel lekkerder dan gedroogd. Ik heb trouwens fijnbladige gezaaid, die is erg lekker.
    Leuk idee, die hartige muffins.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Och heden, ik kan zo goed met m'n basilicumplantje overweg ;-((

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh jee, basilicum blijft bij mij altijd heel lang mooi....
    Maar hij gaat altijd wel schoon op, want zelfgemaakte pesto is zoooo lekker. En inderdaad, in de sla, over de pasta, pizza....
    Jouw recepten klinken ook erg lekker maar ik denk dat ik daar dan een extra plantje voor moet kopen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook een huis vol haat en nijd. Als het basilicumplantje gaat hangen dan scheld ik ook altijd extra op de kindjes. Daa knapt ie van op ;)

    Die muffins klinken echt heerlijk.... Ideetje voor morgen dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede tips om het basilicumplantje niet te laten verpieteren.
    Pesto ervan maken is wel heel lekker, ik doe het ook wel met cashewnoten in plaats van pijnboompitten.
    Ik vind het best een lastig plantje om een tijdje te houden, zelfs als ik ze na aankoop verpot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet niet op de plant gieten .maar hen in een bakje met water zetten .

      Verwijderen
  6. Alweer zoveel info en bruikbare tips!! Goh, ik weet niet waarmee eerst te beginnen... ik heb een extra paar uren nodig in de dag om al die heerlijke tips van jou hier op je blog eens uit te proberen... kon ik maar!
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zaai ieder jaar. Maar een gekocht plantje doet het ook goed in de volle grond. Heerlijk kruid.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dankjewel voor zoveel tips ....... en zo heel duidelijk en zo..... mooi gebracht .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een hoop geweldige ideeen, die hou ik even in me achterhoofd !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. leuk en lekker !
    in de wasverzachter doe jij azijn
    maar hier in belgie hebben we zo'n soort azijn niet
    kan dat ook met keuken azijn voor op de sla ?
    groetjes uit watou caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schoonmaakazijn is geconcentreerder dan tafelazijn.
      Maar bij gebrek aan, kun je ook gewone azijn gebruiken hoor!

      Verwijderen
  11. Op deze blog vind ik steeds van die goede tips.
    Ik zaai zelf altijd basilicum, gewone groene, rode en nu ook kaneelbasilicum. Heb vanmiddag mijn tomatenplantjes uitgepoot
    in de kas en een augurk buiten. Ga ik nu mooi
    basilicumplantjes tussen poten.
    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nou, dat was super leerzaam en handig! Dankjewel..., voortaan behandel ik de kruidenplantjes anders hoor.
    Wat een tips, super!

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haha heel herkenbaar dat eerste stuk van je basilicum blog! Bedankt voor de leuke tips, ik ga er mee aan de slag :)

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je kan van die hele handige kruidenpotjes kopen waarin de plantjes voor altijd (behalve als je alles op eet) goed blijft! het plantje wordt van onder bewaterd en slurpt het zelf naar behoeven op!
    je kan het ook zelf fabriceren: neem een glas een grote naald en een stuk lang draad/wol. Haal de wol met de naald midden door het plantje/wortels(horizontaal), laat genoeg draad over. Vul het glas een beetje, hang het plantje met alleen het wolletje in het water. Succes gegarandeerd!
    Heb helaas geen foto, maar het plantje is nog groter dan in de supermarkt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het plantje schijnt ook de fruitvliegjes te verdrijven, las ik laatst ergens. Ik heb er geen ervaring mee en kan dus niet zeggen of het zo is.

      Verwijderen
    2. Diverse malen uitgeprobeerd,zonder succes.

      Verwijderen
  15. Vandaag de muffins gemaakt, supersuperlekker!! Dank voor je recept! Ik deel het op mijn blog met een link naar jouw blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. voor fruitvliegjes zet ik altijd azijn met drie druppels afwasmiddel in glazen schaaltje op de aanrecht ,zo lok je de vliegjes

    BeantwoordenVerwijderen
  17. schoonmaakazijn vind je in alle winkels van action ook in belgie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hmmm lekkere tips hier allemaal!

    Ik koop soms een biologisch basilicumplantje in de supermarkt. Die geef ik eerst water. Daarna scheur ik de kluit in 3 of 4 stukken die ik in de tuin zet in de volle grond. Elk deel wordt een soort struik van 40 cm hoog. Bloemetjes knip ik eruit (ook eetbaar) en ik pluk de hele zomer veel blaadjes van dat ene kleine potje uit de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke tip Kirsten! Heb het in mijn agenda genoteerd voor volgend jaar. Ga ik proberen.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips