13-02-2013

Chinees zout


Waarom dit zout Chinees zout heet, weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat het zo goed combineert met traditionele Chinese gerechten?
Het maakt ook niet uit, feit is wel, als je dit zout gebruikt om je eten op smaak te brengen, je niet alleen de smaak van de geroosterde peperkorrels proeft maar ook minder zout binnen krijgt!

Nodig:
-2 eetlepels zwarte peperkorrels
-4 eetlepels grof (zee)zout, keltisch zout o.i.d. of gewoon keukenzout

In een hete koekenpan rooster je de peperkorrels totdat ze gaan springen, pas op dat je ze niet kwijt raakt ;-), ze springen echt de pan uit!
Laat ze daarna afkoelen op een koud bord.
Stamp ze vervolgens in een vijzel kapot.
Voeg beetje bij beetje het zout toe en stamp alles zo fijn mogelijk.
(In plaats van een vijzel kun je ook een koffiemolentje gebruiken)
Soms is mijn Keltisch zeezout erg vochtig, als alles verpulverd is doe ik het dan nog heel kort in een hete oven, totdat het droog is.

Gebruik:
Je kunt met dit kruidenzout gebakken, gebraden of geroosterd vlees kruiden, vlak voor het uit de pan komt of het over je te koken aardappelen strooien of.............ach, het kan eigenlijk overal bij.


9 opmerkingen:

 1. Hanneke, wat heb je toch altijd goede tips... Ga dit zeker 'ns proberen. Fijne dag.

  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben hier ook al wel eens zo'n kruidenmengeling gemaakt, easy hé. Maar goed dat je me er nog eens aan doet denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ga ik ook eens proberen. Dank voor het recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het verschil tussen gewoon gemalen peper vermengd met zeezout? Geeft het roosteren een apart aroma aan de peper?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het idee dat het wat scherper/anders van smaak is. Ongeroosterde peper kan waarschijnlijk ook wel (maar dan heb je peperzout en geen Chinees zout ;-)

   Verwijderen
 5. That sounds great. I bet it is a tad spicy.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak ook wel 'ns "gepeperd zout". Gewoon verse pepers samen met 'n pond zout in de blender doen en laten malen totdat de peper helemaal fijn is. Uitspreiden op 'n dienblad en laten drogen. Tussendoor af en toe even losroeren. Als het droog is, weer eventjes malen in de blender, aangezien je toch brokken hebt. Daarna eindeloos te bewaren. Wél oppassen dat je niet met je "snuffert" boven de blender gaat hangen als je hem los maakt. Tenzij je verkouden bent, want je ogen beginnen direct te tranen van de hele sterke peperdamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een geweldige tips lees ik hier toch iedere keer.
  groetjes uit brabant.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips