20-02-2013

smeerwortel poederAls je de smeerwortel in je tuin hebt staan (of iemand kent die hem heeft), kun je nu nog een stuk wortel opgraven om er wortelpoeder van te maken, wat een zeer waardevolle aanvulling kan zijn op je kruiden-huis-apotheek. Dit poeder kun je gebruiken voor dezelfde "kwalen" waar je de smeerwortelzalf ook voor gebruikt, zoals kneuzingen, verstuikingen, verrekkingen en bloeduitstortingen. Het poeder werkt alleen veel intensiever want het is veel geconcentreerder. Ook bij peesschede- zenuw- en spierontstekingen is een omslag met dit poeder ideaal.

Je maakt het zo:
*graaf wat wortels op, maak ze schoon en snij ze in kleine stukjes die je op een warme plaats laat drogen.*deze keiharde stukjes krijg je niet fijn in de vijzel, je hebt er echt een koffiemolentje voor nodig.
Hierin kun je het superfijn vermalen. Een heel handig apparaatje die ik veel gebruik maar nooit voor koffie ;-)Van dit poeder kun je nu een papje maken om als omslag te gebruiken. 
Doe daarvoor wat heet water in een kommetje en roer er een beetje poeder door waarna je met een vork eventuele klontjes fijnmaakt. Het wordt direct donkerbruin en erg slijmerig. Dit papje leg je nu zo warm mogelijk op het te behandelen lichaamsdeel..................en het wordt vervolgens met een (thee)doek afgedekt. Iets warm wolligs er nog overheen vergroot het effect. Laat het minstens een uur zitten, (veel) langer mag ook en je kunt het net zo vaak herhalen als je denkt dat nodig is. 

Zo'n omslag met smeerwortelpoeder is verbazingwekkend werkzaam en zou ook kunnen helpen bij sommige aandoeningen aan de ruggengraat en bij hernia als je het dagelijks herhaald (volgens: Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden- Barbara en Peter Theiss)

8 opmerkingen:

 1. Dit doet me erg denken aan de boeken van Jean M. Auel - De aardkinderen. Het speelt zich af in de prehistorie, hoofdpersoon Ayla groeit op bij Neanderthalers en leert ook een papje te maken van smeerwortel, om kneuzingen te genezen. Ze past het uitgebreid toe op een holenleeuwen-welp en op Jondalar, de eerste Homo Sapiens die ze tegen komt. En ik vertel niet hoe het afloopt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken de boeken, heb de eerste uit. 't Zijn wel "dikke pillen" en moet even plannen wanneer ik deel twee pak want als ik eenmaal lees............
   Zij (Mrs. Auel) heeft ook heel veel voor-onderzoek gedaan, veel kruiden die in haar boeken staan worden ook nu nog gebruikt.

   Verwijderen
 2. Bedankt,ik ga smeerwortels zoeken deze zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb smeerwortel tinctuur en olie maar de wortel probeerde ik nog nooit. Ga ik in de toekomst eens doen en uitproberen op mijn pijnlijke schouder. Bedankt Hanneke :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed zeg !!! Smeerwortel staat veel in het wild bij on aan de dijk. Ook in mijn eigen tuin heb ik een pol staan.
  Mijn man heeft vaak last van ontstekingen en dat zou ik best eens bij hem willen proberen !!
  Bedankt voor de tip.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. waar kan je het buitvet biologisch verkrijgen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even vragen aan een biologische slager. Ze hebben het (hier) vaak niet in "voorraad" maar kunnen het wel voor je bestelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goede blog ,bedankt voor al deze info en weetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips