Eén van de grootste genoegens van het hebben van een eigen tuin is misschien wel de mogelijkheid om gewoon naar buiten te kunnen lopen om iets te plukken.
Daar kan toch geen supermarkt of groenteboer tegenop.
Zevenblad bijvoorbeeld, vers, gratis en voor niets.
Boordevol vitamine A en C, magnesium, calcium, kalium.....
Daar kan toch geen supermarkt of groenteboer tegenop.
Zevenblad bijvoorbeeld, vers, gratis en voor niets.
Boordevol vitamine A en C, magnesium, calcium, kalium.....
Ik plukte een flinke handvol en via het paadje langs de dovenetel en smeerwortel liep ik richting keuken....
.....waar ik wat later aankwam dan de bedoeling was omdat er onderweg van alles was te zien ;-).
Er waren namelijk heel veel hommels die zich, ondanks het wat sombere weer, tegoed deden aan de nectar van deze bloemen. Ze maakten samen een enorme "herrie".
Eenmaal binnen ging ik dus maar snel aan de slag. Een kop soep en brood met een zevenblad-notenburger stonden er op het menu.
Voor twee grote (of 4 kleine) burgers heb je nodig:
-flinke handvol fijngesneden zevenblad
-125 gram (grof) gemalen noten en/of zaden (walnoot/cashew/pompoenpit/zonnebloem...)
-1 gedroogde tomaat in stukjes
-1 uitgeperst teentje knoflook
-scheut olijfolie
-indien gewenst iets peper en zout
-paneermeel en sesamzaadjes (hoeft niet)
Alle ingrediënten mengen en met wat water tot een samenhangend geheel prakken.
Vorm hiervan de gewenste hoeveelheid burgers.
Ik gebruik daar een klein foefje voor.
Ik druk het in een maatbekertje........
en kieper dat met een flinke klap om. Zo krijg je ze mooi gelijk en rond.
Daarna even voorzichtig door wat paneermeel met sesamzaad halen en kort bakken in wat (kokos)vet of (olijf)olie.
Wat een geweldige tuin heb je en het recept lijkt me heerlijk, je kunt ook verschillende dingen erdoor mengen, net wat je in huis hebt.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt wel dat kokosolie een hype aan het worden is.
groetjes, Loes
Loes ik gebruik neutrale kokosolie ook voor het broodbakken, smeer het op brood ipv margarine en uiteraard ook om in te bakken, en de olie met kokossmaak is heerlijk voor Indische gerechten.
VerwijderenZiet er lekker uit (en mooi die tuin van jullie!).
BeantwoordenVerwijderenVoor mensen - zoals ik - die geen zevenblad in de tuin hebben staan, heb je een idee met welk "supermarktblad" je het zevenblad kan vervangen, om ook een lekkere notenburger te maken?
Dank,
Stef
Zevenblad smaakt een beetje naar peterselie, in de wintermaanden gebruik ik dat dus en dat is ook erg lekker Stef!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel! Worden de noten eerst voorgeweekt, of gaan ze zo het recept in?
VerwijderenIk gebruik ze "zo uit het pak", voorweken is wel weer gezonder.
VerwijderenWat mooi, dat dovenetelveld! Schitterend gewoon, heb je behalve hommels ook al bijen gezien?
BeantwoordenVerwijderenHet recept lijkt me heerlijk. Al heb ik beperkt zevenblad achter het schuurtje, twee burgertjes zijn vast wel haalbaar.
Hartelijke groet, Zem.
Af en toe is er een bij bij Zem.....helaas minder dan de hommels.
Verwijderen(Trouwens....een metamorfose in je voordeel! ;-)
Ik heb 'm uitgeprobeerd, het is echt heerlijk, maar ik krijg geen burgers maar het wordt meer gehakt. Toen ik er wat ei doorheen deed werd het íets beter, maar nog steeds vielen ze zo uit elkaar. Heb je daar nog een tip voor? Of heb ik gewoon iets verkeerd gedaan, zoals teveel zevenblad? Het was niet plakkerig genoeg.
VerwijderenEen beetje extra olie en de noten iets fijner vermalen wil nog wel eens helpen,
VerwijderenNog even een opmerking, het posten hier is namelijk héél lastig omdat je die woorden moet typen. Die lukken mij pas na vijf keer proberen, het is bijna niet te zien wat voor woord het tweede woord moet zijn! Heeft iemand anders dat ook? Of ligt dat aan mij?
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel eens een periode gehad dat alleen de helft van het getypte woord zichtbaar was. Momenteel heb ikzelf hier geen problemen.
VerwijderenHeel erg mooi die dovenetels!!
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij hebben wij ook zevenblad in de tuin, maar ik ben dan altijd bang dat het het toch niet is. Ik ben niet zo geweldig met plantennamen enzo. Het is toch meer een onkruid dan een sierplant?
BeantwoordenVerwijderenHet recept klinkt erg lekker in elk geval!
groetjes Marlies
Misschien kan je het aan iemand vragen? Als je niet zeker bent gewoon niet doen........het smaakt dan ook lang zo lekker niet.....
VerwijderenWat leuk, zo ga je meteen het onkruid te lijf ;-D
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heerlijk en inderdaad....wég onkruid!
BeantwoordenVerwijderen