Ieder jaar wordt mijn geduld danig op de proef gesteld.
Op facebook en verschillende blogs zie ik vlierbloesemsiroop en andere vlierdelicatessen voorbij komen, ik moet wachten......onze oude vlier is namelijk niet zo snel. Ze staat vol in de wind en ook haar noordelijke standplaats zal daar mede verantwoordelijk voor zijn.
Weken lang hangt ze tegen de bloei aan.......en kan ik er niets mee.
Weken lang hangt ze tegen de bloei aan.......en kan ik er niets mee.
Totdat.....
Kijk....dit wil ik hebben.
Kijk....dit wil ik hebben.
Deze bloem ging in de honing. Als je gecharmeerd bent van de smaak van vlierbloesem (lang niet iedereen kan het waarderen), dan zul je dit ook lekker vinden, tenminste als je ook van honing houdt.
De bloemscherm druk je, ongewassen, in een potje vloeibare honing en laat het daar 24 - 48 uur rustig trekken.
De honing krijgt een heel subtiel, maar toch zeer duidelijk aanwezig, vliersmaakje. (Helaas is deze honing niet zo heel lang houdbaar, een wintervoorraadje zit er dus niet in.)
Op een vers (zelfgebakken) broodje is het een ware traktatie!
Als je de bloemscherm weer uit de honing trekt (ik laat het steeltje er een klein stukje boven uitsteken), gooi je dit natuurlijk niet weg. Er zit nog heel veel vlierbloesemhoning aan en dit kunt je gebruiken voor een fles vlierbloesemwater.
Samen met wat schijfjes citroen en één of twee nieuwe verse schermen laat je dit een nachtje trekken in water.
De dan de volgende dag..............hmmmmm!
Fijn dat je met honing werkt, ik ga meteen aan de slag :)!
BeantwoordenVerwijderenOh die vlier heeft vele kanten ,en zo lekker
BeantwoordenVerwijderenIk was ook laat met plukken, maar gelukkig is het nog niet tè laat. De vlier bloeit nog volop! Ik blogde er zojuist over en benadrukte daarin vooral de heerlijke geur van de Vlier. Voor de culinaire toepassingen heb ik maar naar jouw blog gelezen, die ik heel informatief vond!
BeantwoordenVerwijderenMargriet
zo jammer dat ik er allergisch voor ben
BeantwoordenVerwijderenik heb net weer een voorraad siroop gemaakt, heerlijk! (en gewoon van de vlier die hier midden in de stad bloeit!)
BeantwoordenVerwijderenik heb sinds vorig jaar een spontane vlier in mijn tuin.
BeantwoordenVerwijderenWist niet dat je met de bloemen zoveel kon doen.
Ga ik zeker eens proberen.
Als je het in water laat trekken, zet je het dan in de koelkast of juist niet?
Ik zet het zelf wel in de koelkast omdat ik het koud erg lekker vind. Voor het trekken en de smaak maakt het niet zoveel uit, het hoeft niet warm te trekken.
BeantwoordenVerwijderenWeet je, alleen die foto's zijn al zo mooi! Wat een prachtige bloesem. Ik zou het best eens willen proberen, die recepten. maar ik ben bang dat ik fouten maak. Misschien wordt het dan wel giftig?!
BeantwoordenVerwijderenGiftig zal het niet worden, iets kan wel bederven natuurlijk. Maar dat kun je zien en ruiken. Beginnen met kleine eenvoudige recepten dan krijg je vanzelf zelfvertrouwen (en zin om meer te maken :-)
VerwijderenOngewassen in de honing? Hoe zit het dan met bacteriën?
BeantwoordenVerwijderenAls er al bacteriën op zouden zitten dan kun je ze er niet zomaar eenvoudig afspoelen. Bovendien is honing bacteriedodend.
Verwijderenleuke artikelen en recepten heb jij hanneke
BeantwoordenVerwijderenik heb vorige week zelf vlierbloesem siroop gemaakt maar de bloemen
had ik zelf in een dichtbijzijnt park gehaald heb zelf ook een blog
homegrownwellnesblogspot.nl