Ik vind het erg leuk om de "dingen" die hier op tafel komen zoveel mogelijk zelf te maken.
Sommige ingrediënten in een recept kun je dan vervangen door gezondere varianten en het verder helemaal aanpassen aan je eigen smaak en dat van je gezin of bezoek.
Bovendien weet je dan ook precies wat er in zit!
In advocaat bijvoorbeeld, zit best veel suiker, in sommige gevallen óók handig om te weten!
Zelf advocaat maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk, als je deze instructies volgt kan het eigenlijk niet eens mislukken. Ook in dit recept zou je dingen kunnen veranderen, in plaats van de brandewijn kun je b.v. jenever of cognac gebruiken. Met onderstaand recept krijg je een redelijk schenkbare advocaat, wil je het liever dikker dan gebruik je alleen de eidooiers.
In sommige recepten op internet wordt er een vanillestokje gebruikt of een zakje vanillesuiker in plaats van vanille-extract
De hoeveelheid kristalsuiker varieert veel in de verschillende recepten, tussen de 175 - 600 gram per halve liter alcohol. De 175 gram die ik gebruik zit dus aan de ondergrens. Gebruik van oersuiker, rietsuiker, sucanat of palmsuiker vond ik absoluut geen succes. Niet qua smaak en zeker niet wat betreft het uiterlijk.
Om advocaat te kunnen maken heb je wel een pan nodig waar een andere pan inpast. In de onderste pan gaat dan zoveel water dat de bovenste pan er net niet inhangt. Dit water breng je (en hou je) bijna tegen de kook aan.
In je bovenste pan roer je 6 grote, zo vers mogelijke, eieren met 175 gram kristalsuiker en eventueel wat vanille-extract los. Klop net zo lang totdat de suiker (bijna) is opgelost.
Hang dan de pan boven het bijna kokende water en blijf roeren.
Bij het maken van advocaat bestaat altijd de mogelijkheid dat het gaat schiften, je kunt dit voorkomen door er een paar lepels room al kloppend aan toe te voegen........
....en door ervoor te zorgen dat de temperatuur niet boven de 70 graden komt. Een kookthermometer is in dit geval dus ook een handige hulp!
Roer nu, heel rustig, met een dun straaltje 500 ml brandewijn door het eimengsel en blijf roeren tot het mengsel licht gebonden en ongeveer 65 graden is.
Laat het daarna, onder af en toe roeren, volledig afkoelen en schenk het in zorgvuldig schoongemaakte flessen of glazen potten.
Nog een variatie tip: Maak eens chocolade advocaat door 1 flinke eetlepel cacaopoeder op te lossen in 2 eetlepels water en voeg dit aan de eiermassa toe voordat de brandewijn wordt toegevoegd.
En waarom heet het nu advocaat?
Nou...op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees van een avocado met alcohol en dit drankje heet advocaat. Zeelui namen dit drankje in een ver verleden mee naar Nederland en schijnbaar was het zo lekker dat "we" het ook wilden maken. Maar dit was lastig zonder avocado's dus ging men eieren gebruiken.
Logisch toch?
Advokaat was één van de lekkernijen die mijn moeder vroeger maakte. Het enige receptje dat ik niet meer terug vond in haar schriftjes, maar nu heerlijk uitgeschreven staat op uw blogje. Bedankt voor receptje alsook het leuke bericht.
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes, Tinne
Dank weer voor je fijne recept.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel. Tokkelroom, zou je dat ook zelf kunnen maken. Of is dat bijna precies hetzelfde als dit?
BeantwoordenVerwijderenIk denk wel dat dat moet kunnen, het is wat zachter van smaak (lager alcoholpercentage) en iets dikker dan advocaat. Als ik het zou proberen dan zou ik alleen eidooiers gebruiken en een deel van de alcohol vervangen door room. Maar......geen idee of je dan tokkelroom krijgt ;-).
VerwijderenMmmm, lekker met slagroom en chocoladeschilfers en dan met een klein theeelepeltje oplepelen, genieten!
BeantwoordenVerwijderenEen heerlijk recept, mijn moeder maakte het vroeger ook altijd, mijn vader had van een leeg blik van boterhamworst het deksel met gaatjes ingeprikt en een steel aangelast, ik weet niet precies de verhoudingen, maar het was altijd erg lekker. Zodoende heb ik het nooit zelf gedaan. Bedankt voor het recept.
BeantwoordenVerwijderenEen heel fijn 2015, groetjes, Loes
Loes, wat een spannend verhaal. Je moeder maakte advocaat in een blik met een gaatjesdeksel? Of zit ik er nu hééél ver naast?
VerwijderenDat lijkt me een lekker recept! Eigenlijk mag ik die suiker niet die erin zit... maar ach... dan maar een paar jeukplekjes.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het plaatsen van het recept!
Heb net een klein flesje gekocht. Ben nu wel benieuwd naar de hoeveelheid suiker..
BeantwoordenVerwijderenMijn tante maakte het eens met vruchtenbrandewijn. Krijg je roze advocaat, erg leuk!
BeantwoordenVerwijderenOoit konden wij een advocaatbus +stamper laten maken. Ik heb hem nog steeds. Je moet dan denken aan een hoge ronde bus doorsnee 12 cm. Daarbij een stamper een platte schijf met gaatjes waaraan in het midden een lange steel zit met aan het einde een handvat. De werwijze is wat u beschrijft. Je zet de bus in een pan water en haalt de stamper op en neer in de bus. Eerst komt het mengsel omhoog. Daarna gaat het weer zakken als het bijna terug is op begin niveau haal de bus uit de pan en koel het af. Ideaal. Wij gebruiken gewoon 10eieren 2kopjes suiker 2 zakjes vanille suiker en 2 kopjes lichte borrel. Dat laatste is jenever van 30%. Je heb dan niet zulke sterke advocaat en wij vinden dat heerlijk. Dit recept evenaart de tokkelroom. Je hoeft het ei daarvoor niet te scheiden.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor deze toevoeging Jane. Heb op het woord "advocaatbus" eens even verder gezocht en nu snap ik ook de reactie van Loes. Zelf had ik er nog nooit van gehoord dus weer wat geleerd vandaag!
VerwijderenEen late reactie op een beticht uit 2015. Maar mag ik u vragen van welk matriaal de bus is gemaakt ?
VerwijderenWat een leuke blog zeg. Een hoop goede informatie waar je echt iets aan hebt.
BeantwoordenVerwijderenOoit kwam ik via uw recept "cake in blik"op uw website terecht. Het recept wordt nu door mijn wederhelft klaar gemaakt. Af en toe kom ik even buurten. Eigengemaakt advocaat is om je vingers bij op te eten..... Het onderstaande recept heb ik van mijn moeder.
BeantwoordenVerwijderen7 eieren (in z'n geheel)
1 zakje vanille suiker
250 gr witte basterd suiker (ik gebruik altijd iets minder ca 200 gr)
2,5 dl inmaakbrandewijn (merk gorter maakt het lekker zacht van smaak)
eieren in een kom doen, kort mixen
suiker toevoegen,kort mixen
inmaakbrandewijn al mixend rustig toevoegen
vloeibare substantie au bain marie verwarmen en blijven roeren tot het dikker voelt, bij de juiste dikte (oefening baart kunst) van het fornuis halen, door een zeef doen en eventueel in een fles of op andere wijze bewaren. Afkoelen en hmmmmmm.
Het zeven is er voor om de 'hanetretjes (strengen aan de dooier) eruit te halen.
Jet
Heb hele eieren gebruikt een dunne massa en veel schuim
BeantwoordenVerwijderen