24-11-2011

verkouden?


Verkoudheid is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door virussen die altijd en overal, bijna overal ter wereld, te vinden zijn.
Je kunt dus dag en nacht, 's zomers en 's winters besmet worden.
Maar het gaat niet zozeer om de besmetting zelf maar of de besmetting zich ook kan ontwikkelen tot een verstopte neus met de bijhorende benauwdheid. 
Is voor de meesten van ons een verkoudheid niets anders dan een telkens weer terugkerend soort natuurverschijnsel waar je weinig tot niets aan kunt veranderen, een aantal mensen wordt nooit of slechts zelden verkouden. Zij bezitten een goede eigen (aangeboren) weerstand. Om jaloers op te worden.

Heb je die niet van huis uit meegekregen of is je weerstand wat laag door b.v. stress of vermoeidheid, dan kun je het wat opkrikken met vitamine C, extra beweging in de buitenlucht, echinacea, brandnetelthee enz.
Goede bronnen van vit. C zijn paprika, spruitjes, kiwi, zwarte bes, aardappel en natuurlijk de citrusvruchten. 

Nuttig om te weten:
In een zuur milieu oxydeert vitamine C nauwelijks, vandaar het grote gehalte in sinaasappels, duindoorn  en rozebottels. Bij verhitting en in een niet zuur milieu wordt vitamine C snel en makkelijk vernietigd, alsook door contact met water en lucht. Daarom groenten die rijk zijn aan deze vitamine nooit lang voor gebruik snijden of fijnmaken.

Je kan ook een hooggedoseerd vit. C supplement nemen, door de reguliere geneeskunde omstreden maar ascorbinezuur is ongevaarlijk, óók als je er te veel van zou nemen.

Ben je ondanks al je voorzorg maatregelen toch verkouden geworden verwen jezelf dan eens met een kopje gemberwortelthee. Rasp een stukje gemberwortel, 2-3 cm is genoeg, en breng dit met twee kopjes koud water aan de kook. Laat het nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Zoeten met honing.

En ga stomen met:
-enkele druppels eucalyptus of den,
-een lepeltje longbalsem
-kamillebloesem

Let op: Elk jaar belanden er kinderen op de SEH met brandwonden doordat de kom met kokend water om valt tijdens het stomen. Laat kinderen daarom niet stomen.
Pas zelf ook goed op dat je je gezicht niet verbrand en stoom niet langer dan dat je het aangenaam vindt.
Kan je gezichtshuid niet goed tegen de hete stoom? Maak dan van stevig karton een soort koker zodat  alleen je mond en je neus met de hete damp in aanraking komen.

Soms gaat een verkoudheid over in een bijholteontsteking.
Maak dan een kompres van lijnzaad. Goed speciaal voor ontstekingen in de diepte.
Je hebt daarvoor heel lijnzaad nodig (dus niet de gebroken variant).


Kook een flinke eetlepel op met een kopje water en laat dit een paar minuten koken. 
Het wordt slijmerig, heel erg slijmerig.


Verantwoordelijk hiervoor is een laagje dat om het zaadje zit.
Stort het op een niet te dikke lap, vaak gewassen zakdoekdikte zeg maar, en maak er een soort stempeltje van.


Doe dit, zo heet als je kan verdragen, op je voorhoofd, net boven je neus en ook op je bovenkaken net onder je ogen. Je hebt dus drie 'stempeltjes' nodig. Dek dit af met een warme wollen doek en laat het een poosje zitten. Herhaal dit een paar keer per dag. Enige hulp hierbij is wel handig weet ik uit ervaring.
Na het kompres kun je de plekken dan ook nog insmeren met toortsolie.

Mijn toortsolieleverancier voor 2012 met ochtenddauw

En natuurlijk weer de ui naast het bed om beter te kunnen ademen. Want goede nachtrust is natuurlijk ook heel belangrijk.
Dit is maar een hele kleine greep uit de middeltjes die je zelf kunt maken. 

14 opmerkingen:

 1. Hallo Hanneke,
  Wat een geweldige tips weer... Ik stoom wel eens bij een hardnekkige krieblhoest, die altijd het ergst is als je probeert te slapen. Dan deed ik alleen kokend water in een grote mok en ademde dan zo de stoom in. Het hielp echt en dan kon ik weer slapen. Gelukkig ben ik niet echt vaak verkouden.
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je tips, ik heb astma en als ik verkouden word dan komt het geregeld voor dat ik daardoor opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Ik ga dit zeker proberen als ik verkouden ben. Ik zelf gebruik om mijn weerstand te verhogen vlierbessenextract weet jij of dit goed is? Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Mirjam: Interessant te lezen dat iedereen zo z'n eigen beproefde middeltjes heeft.

  @Anoniem: Alles van de vlier is weerstandverhogend, probeer wel eens af te wisselen met andere weerstandverhogende kruiden. Eucalyptys etherische olie is goed bij astma,ook den is aanbevolen bij longaandoeningen. Je zou ook kunnen stomen met tijm e.o.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hanneke,

  Mooi om te lezen allemaal! Dankjewel voor alle tips.

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Hanneke,

  Bedankt voor je reactie, ik ga het zeker uitproberen
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 6. je kunt kinderen wel laten stomen als je daarvoor een gezichtssauna gebruikt, daar hoeft maar heel weinig water in en is daarom veilig in gebruik al zou ik er zelf wel bijblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt Hanneke voor al die goede tips weer.

  Lieve groetjes,
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig niet! Ik vind verkouden zijn ontzettend vervelend: je moet gewoon doorgaan, maar alles gaat op halve kracht.

  Tegenwoordig ga ik beginnende verkoudheden te lijf met Vicks First Defense, en nu ben ik al bijna drie jaar niet echt verkouden geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. It's only available at

  www.blogspot.com

  here you can create your own free blog and choose almost any colour and theme you like.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor alle tips, maar vooral die van dat lijnzaad! Ik heb regelmatig ontstoken of volle bijholtes en dit ga echt proberen. Dat van die ui naast het bed, stomen ed wist ik wel. Ook snuif ik wel zout water: 1 theelepeltje zout op 1 compoteschaaltje met gekookt afgekoeld water. Dit snuif je om beurten op door elk neusgat, het opgesnoven water uitspugen. Het hoofd hierbij voor over gebogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo,

  Ik mis de beschrijving van de longbalsem, heb je daar nog een beschrijving van?
  Verder een geweldige blog, ben hier regelmatig even aan het snuffelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips