18-02-2013

baby's



Om maar met de deur in huis te vallen.......ik ben gek op alle soorten kaas, dus óók op Babybelletjes. "Zó uit het vuistje" zijn ze wat smakeloos, maar erg lekker vind ik ze als ze zijn gebakken.
Even door een losgeslagen eitje halen met wat kruiden (paprika, kerrie o.i.d.) en dan door het (gekruide) paneermeel. Zachtjes bakken in wat olijfolie totdat ze bruin zijn en de kaas nét is gesmolten. In plaats van vlees en dan samen met Provençaalse aardappeltjes en een salade.......het was weer erg lekker!

Wist je trouwens dat
*de Babybel al sinds 1954 op de markt is en dat het kaasje toen ook al die rode waslaag had?
*het smeerkaasje in meer dan negentig landen wordt verkocht?
*ik las dat het in Engeland "the laughing cow" wordt genoemd?
*en dat de schrijver van dat artikel daarmee helemaal de fout inging? (zie reacties)

Maar, ook al vind ik de Babybel lekker, ik krijg wel altijd een akelig gevoel als ik dat mooie rode spul weg moet gooien.



Hmmmm..........zou je dat niet kunnen hergebruiken?

van het www

Het is toch een soort was?
En zie je het lege eierdopje daarbij liggen?
Als ik  het nu eens ga smelten en het in dat eierdopje giet en er vervolgens een heel kort lontje in steek......




Je krijgt dan een mini Babybelkaarsje :-)



En doet ie het dan ook?



Ja!!! 
En ik was verbaasd! Niet omdat het brandde maar omdat het zo'n mooi vlammetje geeft dat heel rustig, zonder flikkeringen, z'n werk doet, en lang!
Na een uurtje heb ik hem uitgeblazen en er was haast nog niets opgebrand. 
(Ik ga het vanaf nu dus maar bewaren om er ooit één grote kaars van te kunnen maken.)

Ons hele weekend stond dit keer trouwens een beetje in het teken van Baby's.............



38 opmerkingen:

  1. Inderdaad die kaasjes zijn zo smakeloos, maar dit recept lijkt me heerlijk. Wij hebben hier in frankrijk la vache qui rit smeerkaas, bedoel je dat niet met die lachende koe? En die was voor een kaarsje en super idee!! Mijn kinderen gebruikten het vroeger als klei, je moet het alleen niet in het vloerkleed hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik dacht ook dat met die "lachende koe" la vache gui rit werd bedoeld maar het stond specifiek voor de babybel beschreven. De schrijver van het artikel kan zich natuurlijk ook vergist hebben, want ik zie die babybel niet glimlachen. (maar.....misschien als je dar rode spul half opensnijdt en met wat fantasie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die auteur zit er naast. La vache is de lachende koe. Heb het net even aan een Engelse collega gevraagd. (we doen beroepsmatig iets met kaas.)

      Verwijderen
    2. Dank je.......ik voelde het al aankomen ;-)
      Zal het ook even in de text aanpassen.

      Verwijderen
  3. Och kijk ze nou, wat een liefies! Van harte gefeliciteerd! ;)
    Goed idee zeg, van die was.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goed idee voor hergebruik.
    En wat een leuke blog over baby's en kaa(r)sjes!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk idee van die kaars. Wat ik me afvraag zit er niet erg veel vet in die kaasjes?
    Het blijft schattig die kleine lammetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is het gewoon volvette kaas

      Verwijderen
    2. Het is 48+ kaas: 48% van de droge stof van de kaas is vet. Op het totaal gewicht ongeveer 25%

      Verwijderen
  6. Ach weer zo'n leuk ideetje! Wat klinkt dat heerlijk idd met wat gebakken aardappeltjes, mmm. Goed idee.
    En wat fijn dat ik niet alleen ben met het zonde vinden van het rode 'schilletje' weggooien, maar ik niet had niet zo'n creatief idee: als kaarsje! Natuurlijk. Ga het zeker uitproberen!
    Nu heb ik nog nooit kaarsjes gemaakt, waar maak je een lontje van? Misschien van katoen (haak??)draad ? Of moet dat echt speciaal kaarslontspul zijn??

    Groetjes Marlies!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan lontjes haken, kopen of, als er eens zo'n lange dunne kaars breekt, dit lont hergebruiken.
      Ik maak mijn kaarsjes haast altijd in een wc rol, met bakpapier, een bevroren koeltaselement en een veiligheidsspeld. Klinkt ingewikkelder dan het is hoor!
      Zal er eens een logje overschrijven, begin maar vast met bewaren ;-)

      Verwijderen
    2. Klinkt idd best ingewikkeld! Whahaha. Ik zal gaan sparen en zie uit naar je logje ;o)

      Bedankt!

      Verwijderen
  7. Oei, dit ziet er heel erg lekker uit! De kids krijgen wel eens zo'n kaasje mee naar school maar op deze manier lus ik ze ook wel!
    Dat kaarsje is heel erg leuk. Ik denk dat ik ze gewoon in het dopje zou laten zitten... leuk met pasen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat je ze kon hergebruiken! Ik vind zelf de kaasjes alles behalve lekker. Lieve lammetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dit vind ik nu recyclen met een grote R , dat je daar op komt top, eet ze zelf nooit maar bekijk zo een op het oog onnuttige verpakking heel anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die verpakking zit er niet voor niets op. Het voorkomt uitdrogen en schimmelvorming op de kaas.

      Verwijderen
    2. vandaar dat ik ook zei , op het oog onnuttig

      Verwijderen
  10. Schattig, die pasgeborenen! Tekenen van de lente.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een fijn idee!
    lammetjes=lente! Zou het dan toch bijna?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh wat een goede ideeën allemaal, en wat een schattige 'baby's ' op die laatste foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lammetjes! Die zie ik hier bijna nooit. En wat een goed idee om de rode was van de babybel te bewaren. Ga ik ook doen!

    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Errug lekker en.. superleuk! Helaas eten we haast nooit deze kaasjes, maar als ik ze nog eens in huis haal weet ik wat ik met de restjes ga doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oooh, wat een gezellig blogje en goed idee weer over die kaasjes! Ik heb ze ook altijd in de koelkast liggen en nu ga ik de waslaagjes ook maar 'ns bewaren voor zo'n schattig kaarsje. De babygeitjes zien er trouwens ook schattig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Euhhh, 't zijn eigenlijk schape-lammetjes, (maar een kniesoor die daar op let ;-)

      Verwijderen
  16. vroeger liet ik dat rode waslaagje warm worden in mijn handen en dan kneedde ik er een balletje van :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een goed idee om dat rode waslaagje zo te hergebruiken! Leuk dat het kaarsje dan ook nog eens zo goed opbrandt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een super ideeën!
    Die kaasjes hebben we hier ook!
    Ik denk dat ze binnenkort eens op het menu staan!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Nou ik heb de babybelletjes op m´n boodschappenlijstje gezet hoor...zeer regelmatig "zeuren" de kindjes erom maar ik vond het altijd onnodig want we hebben toch ook gewone kaas, neem daar maar een blokje van (saaie moeder ;) Nu kan ik er echt niet meer omheen. Mijn kinderen zijn je dankbaar (en ik ook hoor voor je tips en je leuke blog!)
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Met een "echte" pasgeborene in huis vraag ik me even af wat je dan eigenlijk aan het opbranden bent. Zouden er chemische stoffen inzitten die vrijkomen bij verwarmen?
    Anderzijds heb ik er wel zin in om hiermee aan de slag te gaan met onze 5-jarige in huis...
    Wie weet raad?

    Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag! Dit is wat ik er over heb gevonden.

      What is Mini Babybel’s wax covering made of?
      The wax that we use for the wax coating of this product is made up of an appropriate mix of paraffin wax and micro crystalline. There is no Bisphenol A in the wax.

      Its quality as stated “for food contact “responds to very strict criteria set up by the regulations. There is also no risk for your health if you eat it accidentally.

      What is the use of the different packaging elements of Mini Babybel?
      Each packaging element has its own function.

      The red wax that wraps Mini Babybel is part of the cheese protection and ensures in all points the functions of a crust. It prevents desiccation or moulds and helps the cheese maintain proper hygienic conditions until consumption.

      Verwijderen
    2. Een beroepsmatig antwoord dan maar: het is food contact materiaal idd. gemaakt uit dezelfde grondstoffen die voor gewone kaarsen gebruikt kunnen worden. Alleen worden er meer eisen aan gesteld bv op het gebied van zware metalen en migratie in het voedingsmiddel waarmee het in contact komt.
      Het is geregistreerd als verpakkingsmateriaal dat in contact mag komen met levensmiddelen en als zodanig niet getest op verbrandingsproducten.

      Echter omdat het om dezelfde grondstoffen als gewone kaarsen gaat is de kans klein dat er andere dan de gebruikelijke stoffen vrijkomen bij verbranding zoals je dat bij gewone kaarsen ook hebt.

      Verwijderen
    3. Super, dank je dat je er even de tijd voor hebt genomen om het hier te "vertellen"!

      Verwijderen
  21. Ooo...smelt. Gefeliciteerd met de baby's!

    Ben benieuwd naar de toiletrol-koelboxelement-tutorial :). Moet toch weer eens proberen of de kinderen de kaasjes inmiddels weten te waarderen. Ze houden meer van oude dan van jonge kaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een goede tip !! De kaasjes zijn al heerlijk en zo kun je de verpakking ook nog nuttig gebruiken !!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een leuk idee om er kaarsjes van te maken.
    Als ik dat eerder had geweten, had ik hm bij mn collectie-post van vorige week geplaats. Ik heb net een collectie geplaatst met babybel-ideeen van andere blogs.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips