22-08-2012

rozen azijn


Wat is de natuur toch sterk. Was ik er hier nog zo zeker van dat de roos, door de plotselinge strenge vorst de afgelopen winter, dit jaar geen rozen zou geven, lijkt de schade toch nog wat mee te vallen.

Ook de heg, 


waarvan ik dacht dat ze bij de grond afgeknipt zou moeten worden, heeft zich een beetje hersteld,


al is ie nu wel veel lager en smaller geworden.

De paar rozen die eraan zitten gebruik ik voor het rozenazijn-recept, al is recept een groot woord. 
Je hoeft alleen maar de blaadjes in een potje te stoppen en er dan kokende (appel)azijn over te gieten.
De enige drie dingen waar je even op zou kunnen letten zijn: 

*het gebruik van een potje met plastic deksel, want de azijn kan reageren met het metaal.
*het creëren van een escape route voor alle bewoners van de rozenblaadjes. Leg ze dus eerst even ergens los neer voor je ze in een potje doet, oorwurmen en spinnetjes kunnen dan een veilig heenkomen zoeken. Het is echt een onsmakelijk gezicht om deze beestjes op de bodem van je potje te zien liggen! 
*het potje te bewaren in een donkere ruimte om kleurverlies tegen te gaan (maar niet in de koelkast),
alleen de eerste week kan het wel lekker trekken in de zon.


Na zo'n zes weken is de azijn klaar en kunnen de blaadjes eruit. 

Wat je er mee kunt doen?
Deze azijn is verkoelend, dus je kunt het gebruiken om insectenbeten en -steken aan te stippen.
Bij jeukende plekjes en zonnebrand kun je deppen met verdunde rozenazijn.
Je kunt ook een flinke scheut toevoegen aan het badwater wat vooral lekker is na het sporten. Het kaliumgehalte van de azijn doet de spieren sneller herstellen. Gebruik in dit geval bij voorkeur appelazijn.
En natuurlijk culinair!

En......je hoeft pas nieuwe te maken als je potje helemaal leeg is, ook al doe je er tien jaar over, want azijn bederft nooit!

12 opmerkingen:

 1. als je een pot gebruikt met een metalen deksel, kan je er huishoudfolie onder aan brengen ... dan kan de azijn niet aan het metaal ....

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze wilde roos heeft wel een optater gehad afgelopen winter, dus slechts 4 rozen dit jaar! Vorig jaar heb ik rozenazijn gemaakt en daar heb ik nog van over. Wat ik dit jaar wel heel veel heb is St Janskruid en dus heb ik zowaar 3 potten Johannesolie kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. onze rozen hebben haast niet gebloeid en de fruitbomen geven ook al niets dit jaar. Helaas... de tomaten hebben ondanks alle zorgen en vertroetelingen meeldauw opgelopen net als de aardappels... zucht... maar bonen en komkommers in overvloed!
  leuk dit recept, voor volgend jaar dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je geeft me volop ideeen om thuis lekker aan de slag te gaan. Ook dit is weer een leuk recept. Alleen hebben we dit jaar helaas maar 1 roos in de tuin gehad. Ik zal maar eens even rond gaan vragen of ik bij iemand anders wat rozen kan krijgen. Dan ga ik dit recpt zeker uitproberen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maakt het uit wat voor roos je neemt? Een leuk idee vind ik het wel, als ik geschikte rozen heb, ga ik het proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, elke roos kan. Wel neem ik bij voorkeur rozen die lekker ruiken. Dat is even zoeken, de mooiste rozensoorten hebben vaak geen geur. Zonder geur heb je voor mijn idee alleen gekleurde azijn ;-)
   Dat is jammer als je de azijn ook culinair wilt gebruiken. Voor de andere gebruiksmogelijkheden maakt dat echter niet uit.

   Verwijderen
 6. Hallo Hanneke, Ik heb vanmiddag rozenazijn gemaakt maar had nog een vraagje: kan ik als de azijn een week gestaan heeft het proces herhalen? Verse blaadjes, de azijn die ik nu heb weer opnieuw koken, en weer overgieten? Of wordt dat een teleurstelling? Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede vraag Marike, ik heb namelijk géén idee of de inhoudsstoffen die van de eerste trek in de azijn zitten hun (goede) eigenschappen behouden als ze weer gekookt worden. Ik denk dat ik zelf de blaadjes zo aan de azijn toe zou voegen,dus zonder de azijn weer te koken.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie! :-) Ik voeg dan alleen nieuwe blaadjes toe (en misschien ook maar bij één pot zodat ik kan vergelijken of het nut heeft). Er staan hier ook bessen op jenever in de kast, vorige week gemaakt. Ik ben zelf nog niet zo handig met die dingen, en dan is het zo heerlijk dat er blogs bestaan :-)!! Complimenten voor je blog! Eigenlijk alles is toereikend om te maken, en je maakt mij in ieder geval enthousiast om dingen zelf te maken. Groetjes, Marike

   Verwijderen
  3. Blij te horen dat je de blogberichtjes leuk vindt.
   (en fijn dat je ook even de tijd neemt om het te vertellen)
   Zelf maken geeft zoveel voldoening hè en als je eenmaal begint komt er steeds meer bij om óók eens te proberen! Hier zijn helaas alle zwarte bessen dit jaar opgegeten..........gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

   Verwijderen
 7. Het geeft enorm veel voldoening! Met kleine stapjes proberen we steeds meer zelf te doen :-) Volgend jaar wil ik graag goudsbloemen en zonnehoedjes in de tuin. Ik heb onlangs het boek 'de kleine dokter' van mijn oma gehad. Het is geschreven door dr. A Vogel. Erg interessant en handig. (misschien wel wat verouderd?dat weet ik niet).Jammer van de bessen zeg! Fijne avond nog! Gr Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "de kleine dokter" geeft nog staads hele bruikbare tips, ik kijk er ook regelmatig is ;-)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips